VS bezuinigen op wereldwijde gezondheidszorg

Het nieuwe Amerikaanse Congres wil bezuinigingen op wereldwijde gezondheidszorg. In het budget voor hiv/aids-bestrijding zal naar verwachting flink gesneden worden.

De Verenigde Staten dragen in percentages van het bruto nationaal product minder bij aan wereldwijde gezondheidszorg dan veel Europese landen. Desondanks zijn de VS nog altijd de grootste financier van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Het nieuwe Amerikaanse Congres dat eerder deze maand gekozen werd, wil hier minder geld aan uitgeven. Het Huis van Afgevaardigden wordt vanaf januari beheerst door Republikeinen, en zij hebben duidelijk gemaakt dat er flink in de overheidsuitgaven gesneden moet worden om het begrotingstekort terug te dringen.

De Republikeinen willen vooral bezuinigen op uitgaven die niet gerelateerd zijn aan veiligheid. Een adviescommissie van president Barack Obama adviseert bovendien bezuinigingen op buitenlandse hulp.

Het is nog niet duidelijk hoe ver de bezuinigingen zullen gaan en in hoeverre ze invloed hebben op programma’s, maar er wordt alom verwacht dat het meest gesneden gaat worden in de uitgaven voor hiv/aids-bestrijding en andere wereldwijde gezondheidszorg.

Afname aidsdoden

Het meest frustrerend voor hulporganisaties is dat de bezuinigingen komen op het moment dat de strijd tegen aids vruchten begint af te werpen.  In de eerste vier jaar nadat voormalig president George W. Bush zijn aidsplan PEPFAR lanceerde in 2003, nam het aantal aidsdoden in de betrokken landen met 10 procent af.

Dankzij PEPFAR verdubbelden de Amerikaanse uitgaven voor wereldwijde gezondheidszorg tussen 2003 en 2010. Dit jaar werd daarvoor 10,5 miljard dollar uitgegeven. Van dat bedrag ging 62 procent naar hiv/aids.

President Obama wil in het fiscale jaar 2011 nog eens 741 miljoen dollar extra uittrekken voor wereldwijde gezondheidsprogramma’s. De uitgaven voor hiv/aids zouden met 3,6 procent moeten stijgen.

Als de voorstanders van bezuinigingen hun zin krijgen, zal dat een verwoestende invloed hebben op de voorgang die geboekt is tegen hiv en aids, zowel in binnen- als buitenland, zegt Chris Collins, vice-voorzitter en directeur openbaar beleid bij de American Foundation for AIDS Research (Amfar).

Amfar publiceerde vorige week een rapport waaruit blijkt welke impact het heeft als de uitgaven voor aidsprogramma’s en onderzoek gekort worden tot het niveau van 2008, een voorstel van de Republikeinen.

De Amerikaanse financiering van hiv- en aidsprogramma’s in het buitenland daalt met 13,1 procent. Binnenlandse programma’s moeten het met 6,5 procent minder doen en onderzoek naar aids door Amerikaanse instituten krijgt 8 procent minder budget.

Het is zeer de vraag of andere donoren de gaten vullen die de VS laten vallen als de bezuinigingen doorgaan, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.