VS binden strijd aan met illegale handel in diersoorten

De Amerikaanse president Barack Obama lanceert nieuwe initiatieven om de internationale handel in diersoorten aan te pakken. De handel is zo snel gegroeid de voorbije jaren dat de president het een “internationale crisis” noemt.

Gisteren (maandag) vaardigde Obama een presidentieel besluit uit waarin hij miljoenen dollars opzij zet voor een betere coördinatie en opleiding van personeel in ontwikkelingslanden. Voor Afrika alleen al, waar de president momenteel op bezoek is, staat 10 miljoen dollar klaar.

De president noemt de illegale handel in bedreigde diersoorten een “internationale crisis”: de voorbije jaren is een recordaantal olifanten en neushoorns gedood, met name in Afrika.

Georganiseerde misdaad

De illegale industrie is overgenomen is door de internationale georganiseerde misdaad, die gebruik maakt van zware wapens en spitstechnologie om de dieren op te sporen. “Stroperij is van kleinschalige, opportunistische acties gegroeid naar een gecoördineerde slachting op bestelling van gewapende en georganiseerde misdaadsyndicaten”, zegt Obama in het besluit. “Het overleven van wilde diersoorten heeft een economische, sociale en ecologische impact die belangrijk is voor alle landen. De illegale handel vermindert die voordelen, terwijl ze jaarlijks miljarden illegale dollars oplevert voor de illegale economie, instabiliteit stimuleert en de veiligheid ondermijnt.”

Het nieuwe initiatief legt de nadruk op betere regelgeving in de Verenigde Staten, de tweede grootste markt ter wereld voor illegale handel in diersoorten na China. De president roept een werkgroep in het leven die de verschillende betrokken ministeries moet coördineren en een extern raadgevend orgaan dat moet onderzoeken hoe de Amerikaanse wetgeving verbeterd kan worden.

Milieuverenigingen zijn blij met het initiatief. “Deze nieuwe focus door de VS zal het wereldwijde bewustzijn rond de illegale handel in diersoorten stimuleren”, zegt Allan Thornton, voorzitter van de Environmental Investigation Agency (EIA). “De stroperij is een epidemie in Afrika die neushoorns en olifanten dreigt uit te roeien. We juichen de beslissing van president Obama toe.”

Meer waard dan goud

Volgens schattingen is de internationale handel in bedreigde diersoorten nu het vierde grootste internationale misdrijf ter wereld, maar heeft het probleem nooit dezelfde aandacht gekregen als andere grote misdrijven zoals drugs- of wapenhandel.

Smokkelaars krijgen tot 15.000 dollar per kilogram voor de hoorn van een neushoorn, letterlijk meer dan zijn gewicht in goud. De wereldwijde populatie van neushoorns is in de voorbije halve eeuw met 90 procent gedaald.

Met olifanten gaat het niet veel beter. Vorig jaar alleen al werden dertigduizend dieren gedood, het hoogste aantal in twee decennia. De illegale handel in ivoor is in de voorbije zes jaar verdubbeld, met dank aan verkopen via het internet en de groeiende vraag in opkomende economieën, met name China.

“De misdaadsyndicaten beroven Afrika van zijn rijkdom”, zegt Carter Roberts van het Wereldnatuurfonds. “Het is goed nieuws dat president Obama zich voorneemt om de wereldwijde misdaadgolf te stoppen die de wouden en savannes van het continent leegroven. Het geeft ook een belangrijke boost aan iedereen die betrokken is bij de strijd tegen de illegale handel, van bewakers op het terrein tot lokale milieuverenigingen en beleidsmakers over de hele wereld.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.