VS blokkeren veroordeling Israël in Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen resolutie aannemen waarin de Israëlische liquidatie van Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin wordt veroordeeld. De resolutie werd gisteren (dinsdag) geblokkeerd door de Verenigde Staten.


De VS eisten een wijziging van de tekst van de verklaring. Die zou ook een zin moeten bevatten waarin de terroristische activiteiten van Hamas worden veroordeeld. Algerije, het enige islamitische land in de vijftien leden tellende Veiligheidsraad, trok daarop de verklaring in.

De Franse ambassadeur Jean-Marc de La Sabliere, momenteel voorzitter van de Veiligheidsraad, verklaarde na afloop dat de tekst niet is aangenomen omdat de raad onderling verdeeld is.

Het punt is dat de voorstanders van de veroordeling geen enkele referentie aan de terroristische activiteiten van Hamas wilden opnemen, zei VS-ambassadeur John Negroponte, die weigerde in te stemmen met de tekst. Amerika is één van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad die het recht hebben een veto uit te spreken over elke resolutie. Nu veroordeling uitblijft, overwegen de Arabische landen de zaak voor te leggen aan de Algemene Vergadering van de VN.

De VN-Mensenrechtencommissie stemde vandaag (woensdag) in Genève over een speciale bijeenkomst over de moordaanslag. Drieënveertig landen stemden voor de bijeenkomst, veertien onthielden zich van stemming en drie stemden tegen. De tegenstemmers waren de Verenigde Staten, Australië en Eritrea.

In een maandag uitgegeven verklaring, stelde het Witte Huis ‘diep verontrust’ te zijn over de liquidatie van Yassin, maar een kritische noot naar Israël bleef uit. Hoewel de VS beweren niets te hebben geweten van de plannen van Israël, beweren Hamas-leiders dat Amerika stilzwijgend goedkeuring heeft verleend aan de aanslag. Voor het eerst zei Hamas dat ook Amerika vergeldingsacties kan verwachten.

Het VS-besluit om de veroordeling te blokkeren, contrasteert sterk met houding van de Europese en Arabische landen. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties veroordeelde de aanslag publiekelijk. Standrechtelijke executies zijn in strijd met het internationale recht, aldus Annan. Hij deed een beroep op de Israëlische regering om onmiddellijk te stoppen met deze praktijken.

Volgens Mark Lance, deskundige op het gebied van vredesvraagstukken van de Georgetown Universiteit in Washington DC, maken de twee recente aanvallen op belangrijke internationale leiders een lachertje van het internationale rechtssysteem.
De democratisch gekozen president van Haïti wordt verjaagd en de spirituele leider van Hamas geliquideerd. Je kunt je afvragen of de bevolking werkelijk gebaat is bij dergelijke acties. Waarschijnlijker is dat het alleen maar leidt tot een opleving van het geweld.

De vraag is ook hoe legaal het optreden van de VS is zegt Lance. Wat was de rol van de VS bij de afzetting van president Aristide? Dergelijke gebeurtenissen zorgen internationaal voor cynisme over de rol van de VS in het handhaven van het internationale recht.

De invasie in Irak werd gerechtvaardigd op grond van het feit dat het land handelde in strijd met het internationale recht, zegt Lance. Tegelijkertijd toont Amerika zelf totale minachting voor dat internationale recht. Het is terecht dat de wereldgemeenschap die dubbele moraal aan de kaak stelt.Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift