VS-Defensiebudget 2008 doet pers happen naar superlatieven

De Amerikaanse kranten hebben woorden te kort om hun verbazing uit te spreken over het defensiebudget dat president Bush voor 2008 aan het Congres heeft gevraagd. Het grootste budget sinds Vietnam. Sinds Wereldoorlog II. Kortom, een record, klinkt het. Analisten hekelen de keuze, die ze “kortzichtig” en “verkeerd” noemen.
623 miljard dollar. Dat is het budget dat president Bush van oktober 2007 tot september 2008 aan militaire uitgaven wil besteden. De oorlogen in Afghanistan en Irak blijven de grootste slokkoppen: in 2008 is 141 miljard dollar gereserveerd voor militaire uitgaven in de twee landen. Dat is twaalf miljard dollar per maand, of één miljard om de tweeënhalve dag.
De Amerikaanse pers komt superlatieven te kort voor dit duizelingwekkende bedrag. „Defensiebudget Bush grootste sinds Reagan”, kopte Washington Post deze week, die in zijn subtitel erop wees dat de oorlogen in Irak en Afghanistan nu al meer kosten dan Vietnam.
De Congressional Quarterly Today ging nog verder terug in de tijd en schreef dat “de oorlogsuitgaven die van Korea en Vietnam zullen overtreffen”. De New York Times was meer terughoudend, maar sprak niettemin duidelijk over een “record”. Zelfs de uiterst rechtse krant Washington Times leek onder de indruk van de stunt van Bush en schreef dat de Verenigde Staten kennelijk meer voor veiligheid over hebben dan de rest van de wereld samen.
Politieke analisten reageren verbaasd op de keuze van Bush. William Hartung, defensie-expert bij het Instituut voor Wereldbeleid in New York, vindt het budget “opmerkelijk”.

“Overwinning van de wapenlobby”


„Dit is het grootste budget sinds de Tweede Wereldoorlog, maar dit is niet Wereldoorlog II”, zegt hij. „We strijden tegen terroristische netwerken, gewapend met explosieven en AK-47’s. Dit moet worden beschouwd als een overwinning van de wapenlobby die ons zaken kan aansmeren die we niet nodig hebben, in een tijd waarin de president beweert dat we in levensgevaar zijn.”
„Als je het defensiebudget – de harde kant van ons buitenlands beleid – vergelijkt met de uitgaven voor ontwikkeling en noodhulp – onze zachte kant – zijn de verhoudingen duidelijk scheefgetrokken”, meent Sheila Heerling, analist aan het Center for Global Development. „Als we een keuze moeten maken tussen militair gewin op korte termijn en meer ontwikkeling op lange termijn, lijken we altijd voor het eerste te willen kiezen.”
„In een tijd waarin de publieke opinie kiest voor een minder militaire en minder eenzijdige aanpak van de buitenlandse politiek, leidt dit budget ons duidelijk in de verkeerde richting”, besluit Miriam Pemberton, analist aan het Instituut voor Politieke Studies.
Zelfs de Wereldbank blijft niet onberoerd door het voorgestelde defensiebudget en vond het nodig om – subtiel – te reageren. Zo liet grote baas Paul Wolfowitz weten dat 623 miljard dollar ongeveer tien miljard dollar meer is dan het bruto binnenlandse product van alle 47 Afrikaanse landen in Sub-Sahara Afrika samen. Wolfowitz, die tot 2005 nummer twee was van het Pentagon, moet groen zien van jaloezie. De Wereldbank kan momenteel “slechts” 23 miljard dollar aan leningen per jaar toestaan, een peulschil vergeleken bij de middelen van het Pentagon.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.