VS domineren wapenverkoop aan derde wereld

De Verenigde Staten behouden hun positie als grootste wapenleverancier van de derde wereld en dat voor het achtste jaar op rij. In 2002 verkochten de Amerikanen voor 8,6 miljard dollar aan wapens aan ontwikkelingslanden en sloten ze voor 17,7 miljard dollar nieuwe contracten af. Europa is zijn achterstand echter aan het inhalen.


De VS waren in 2002 goed voor de helft van alle nieuwe wapencontracten en de helft van alle wapenleveringen. Dat staat in het jongste rapport van CRS, een parlementaire werkgroep die jaarlijks een studie over conventionele wapens uitbrengt. Tweederde van alle wapens die in 2002 verkocht werden, waren bestemd voor de ontwikkelingslanden.

De Amerikaanse bedrijven verkochten voor 8,6 miljard dollar wapens aan ontwikkelingslanden. Ze behouden daarmee een voorsprong op Rusland, dat nog steeds goed was voor 5,7 miljard. Op nummer drie staat Oekraïne (1,6), kort gevolgd door Italië (1,5) en Duitsland en Frankrijk (1,1 miljard elk). De drie Europese landen zijn samen goed voor 12 procent van de koek, meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien.

Wie zijn de grootste ontvangers? China voerde het peloton kopers aan, gevolgd door Zuid-Korea, India en Oman. Van de tien grootste kopers komen er vier uit het Midden-Oosten (Oman, Egypte, Koeweit, Saudi-Arabië en Israël) en vier uit Azië (met Maleisië, dat na China, India en Korea komt). Chili is het enige land in de toptien dat buiten de regio Azië en het Midden-Oosten valt.

Het werk van de Congressional Research Service (CRS) wordt met grote aandacht gevold door geostrategen omdat het een indicatie geeft van kantelende evenwichten en nakende militaire dreigingen in de wereld. Ze worden deze maand op hun wenken bediend het CRS, dat ook de hele periode 1995 tot 2002 in kaart bracht. Azië blijkt in die periode het Midden-Oosten voorbij gestoken te zijn als militair bonanza. Binnen Azië kocht China de afgelopen zeven jaar voor 17,8 miljard dollar wapens en India voor 14,3 miljard. De cijfers tonen dat er een nieuwe wapenwedloop ontstaat tussen ‘s werelds twee volkrijkste landen.

Richard Grimmet, al twintig jaar de auteur van het rapport, benadrukt dat algemene trend in de wapenverkoop aan de derde wereld in dalende lijn gaat sinds het begin van de jaren 90. In 2002 groeide de markt met tien procent, maar het aantal nieuwe contracten was de afgelopen zeven jaar nooit zo laag, op één laagterecord na. Dat is opmerkelijk omdat de ‘oorlog tegen de terreur’ net in dat jaar begon met de oorlog in Afghanistan. Grimmet besluit dat het nog te vroeg is om de impact van de ‘oorlog tegen de terreur’ te meten. De economische groeivertraging weerhouden arme landen ervan grootschalige wapencontracten af te sluiten en dat zal nog wel een tijdje zo blijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.