VS-dreiging versterkt machtspositie militaire hardliners in Iran

De toenemende spanning tussen de Verenigde Staten en Iran speelt in de kaart van de militaire hardliners in de achterban van president Mahmoud Ahmadinejad. De Revolutionaire Wacht organiseerde onlangs een uitgebreide oefening met luchtafweerraketten van Russische makelij.
De lucht- en de landmacht van de Revolutionaire wacht lieten vorige week de spierballen rollen met uitgebreide manoeuvres in de Perzische Golf en de Zee van Oman. Het doel van de oefening was een test van het TOR M-1 luchtafweersysteem dat Iran in Rusland kocht voor het internationale wapenembargo van kracht werd. De luchtdoelraketten hebben een bereik van 12 tot 20 kilometer.
Het luchtafweersysteem kan tot 48 doelwitten tegelijk volgen en ook kruisraketten onderscheppen, zo verklaarde brigadegeneraal Hossein Salami tegenover het Iraanse nieuwsagentschap INRA. De oefening met als codenaam ‘Saeqeh’, (Bliksemschicht) was bedoeld om “elke mogelijke agressie” tegen het Iraanse luchtruim af te slaan, zei Salami.
Op de tweede dag van de manoeuvres werden SSN4-raketten afgevuurd in de richting van de zee. De raket kan tot 500 kilogram springstof vervoeren en is gericht tegen grote oorlogsschepen. Dat precies dit wapen werd getest, is geen toeval op een moment dat de Verenigde Staten hun vloot in de Perzische Golf en de Zee van Oman aan het versterken zijn.
De 200.000 manschappen sterke Revolutionaire Wacht bestaat naast het gewone leger en heeft haar eigen lucht-, zee- en landmacht. Volgens de Iraanse grondwet met de Wacht “de revolutie en haar verwezenlijkingen” bewaken. In tegenstelling tot het leger heeft de wacht dus ook politiek een vinger in de pap.
Tot de Revolutionaire Wacht behoort ook de elite-eenheid al-Qods, die als opdracht heeft de Islamitische revolutie te exporteren naar het buitenland. De Amerikaanse president George W. Bush beschuldigde de Qods-eenheid ervan springtuigen te hebben geleverd aan opstandelingen in Irak. “Wat we niet weten is of dat is gebeurd in opdracht van de Iraanse leiders”, zei Bush. Teheran ontkent wapens te leveren aan Iraakse opstandelingen.
De militaire confrontatie met de Verenigde Staten vergroot de invloed van militaristische hardliners op de politiek. Gematigde politici als ayatollah Heshemi Rafsanjani, ex-president Mohammed Khatami en parlementsvoorzitter Mehdi Karrubi krijgen het steeds moeilijker om de gespannen internationale situatie te ontmijnen.
“De militaristen sturen aan op een conflict met de VS om hun politieke invloed te vergroten”, zegt een politieke waarnemer in Teheran die anoniem wil blijven, “Alles wat lijkt op toenadering tot de internationale gemeenschap, een meer gematigde islam en een meer vrije economie bedreigt hun bestaansreden”.
“De hervormers kunnen nochtans verwijzen naar het testament van ayatollah Khomeini, waarin de vader van de islamitische revolutie alle strijdkrachten aanmaant zich niet te mengen in het politieke debat”, analyseert de waarnemer. “De militaristen verwijzen dan weet naar hun grondwettelijke plicht om ‘de revolutie te vrijwaren’.”
De huidige president Ahmadinejad dankt zijn verkiezingsoverwinning op de meer gematigde kandidaat Hashemi Rafsanjani aan de Basij-militie, een netwerk van meer dan 11 miljoen vrijwilligers dat verbonden is met de Revolutionaire Wacht. Ahmadinejad heeft van de Wacht de grootste aannemer van het land gemaakt met de toekenning van lucratieve contracten voor de bouw van gaspijpleidingen, wegen en stuwdammen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift