VS drijven Venezuela en Iran in elkaars armen

Iran en Venezuela hebben elkaar steun toegezegd met het oog op de dreiging die ze van de Verenigde Staten voelen uitgaan. De twee olieproducerende landen hebben de voorbije dagen ook 20 economische samenwerkingsakkoorden gesloten.







Tijdens het gisteren (zaterdag) afgeronde bezoek van de Iraanse president Mohamed Khatami aan Caracas, verklaarde de Venezolaanse president Hugo Chávez dat Iran elk recht heeft om zijn kernenergie te ontwikkelen. De Verenigde Staten maakten de voorbije week nog eens duidelijk alles in het werk te willen stellen om Iran kernprogramma’s te doen stopzetten die eventueel kunnen dienen voor de aanmaak van atoomwapens.

Khatami kreeg van Chávez de orde van Simon Bolívar opgespeld, de hoogste Venezolaanse onderscheiding. In het licht van de Amerikaanse bedreigingen kan ons Iraanse broedervolk rekenen op onze volledige steun, sympathie en solidariteit, speechte Chávez. In zijn antwoord stelde de Iraanse president dat de wereld een nieuw en humanitair paradigma nodig heeft (…) om ervoor te zorgen dat oorlog plaats ruimt voor vrede, macht voor tolerantie en discriminatie voor rechtvaardigheid. Dat zijn woorden naar het hart van Chávez, die zijn afkeer voor de huidige unipolaire wereldordening niet onder stoelen of banken steekt. De linkse populist Chávez staat niet op een goed blaadje bij de Amerikaanse regering. Chávez zegt zelfs te geloven dat er in Washington een aanslag op zijn leven wordt beraamd.

Iran en Venezuela, respectievelijk de tweede en derde producent binnen de Organisatie van Olieproducerende Landen (OPEC), gaan economisch nauwer samenwerken. Aan die economische toenadering wordt al gewerkt sinds Chávez vorig jaar in Teheran op bezoek ging. De samenwerkingsakkoorden die nu werden ondertekend, bestrijken een brede waaier van sectoren. Voor de hand lag dat de staatsoliebedrijven Petróleos de Venezuela (Pdvsa) en het Iraanse Nioc hun commerciële relaties zouden verstevigen. Maar Iran gaat bijvoorbeeld ook in Venezuela een fabriek bouwen waar tractoren, vrachtwagens en auto’s worden geassembleerd. De fabriek komt in Ciudad Guyana, het hart van de Venezolaanse staal- en aluminiumindustrie. Een Iraans bouwbedrijf gaat ook 10.000 huizen optrekken in Venezuela. Chávez en Khatami legden daartoe de eerste steen van een Iraans-Venezolaanse cementbedrijf.

Iran en Venezuela hebben ook handelsakkoorden gesloten over vis en over chemische en mijnbouwproducten. De twee landen gaan samenwerken op het vlak van wetenschap, technologische ontwikkeling en opleiding. Andere akkoorden moeten fiscale en logistieke hindernissen wegwerken die de handel tussen de twee landen nu nog bemoeilijken.

Voor Venezuela komt de strategische alliantie met Iran in een lange rij van samenwerkingsakkoorden die Chávez sinds vorige zomer sloot. Venezuela onderhoudt nu speciale relaties op economisch, militair of politiek vlak met een tiental Latijns-Amerikaanse landen en met China, India, Frankrijk, Spanje en Rusland. Het bezoek van Khatami kwam voor Chávez net na een slopende reis van tien dagen die hem naar Uruguay, India, Katar en Frankrijk bracht. Venezuela speelt vooral zijn olierijkdom uit om de dingen in beweging te zetten. Venezuela verkoopt olie tegen voordelige voorwaarden aan Uruguay, Paraguay en Argentinië, en hielp het voorbije jaar ook Bolivia, Chili en Peru uit de brand toen die met bevoorradingsproblemen worstelden. Samen met Mexico levert Venezuela ook goedkope aardolie aan de arme Caribische landen, Panama en de Dominicaanse Republiek. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.