VS en Roemenië bezegelen raketschild

Dinsdag ondertekenden de Verenigde Staten en Roemenië een akkoord dat de uitbouw van een raketschild in het Oost-Europese land bekrachtigt. Op die manier willen de VS ‘zichzelf en andere Navo-leden beschermen tegen een aanval van schurkenstaten als Iran’. Rusland kijkt argwanend toe.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton ontving gisteren haar Roemeense ambtgenoot Baconschi in Washington. Beide collega’s poseerden er trots voor de aanwezige fotografen, de gesigneerde verbintenis in de hand. Baconschi maakte deel uit van een uitgebreide Roemeense delegatie. Waren ook op het vliegtuig gestapt richting de Verenigde Staten: president Basescu, de minister van Defensie en enkele hoge functionarissen van het leger en de intelligentiediensten.

Het akkoord, officieel het Ballistic Missile Defense (BDM) Agreement, was reeds overeengekomen in februari van dit jaar. Het laat de VS toe om op Roemeens grondgebied een basis uit te bouwen die beschikt over een SM-3 raketafweersysteem. Die installatie moet vanaf 2015 vijandige raketten onderscheppen nog voor ze hun doelwitten bereiken. ‘Behalve een verdieping van de bilaterale relaties tussen beide landen, draagt deze samenwerking tussen de VS en Roemenië in belangrijke mate bij tot de gemeenschappelijke veiligheid van alle Navo-partners’, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gericht tegen Iran, niet tegen Rusland

In een verhaal met trefwoorden als Navo, collectieve veiligheid en raketafweergeschut komt onvermijdelijk ook Rusland in beeld. Toch haastten alle betrokken partijen zich om duidelijk te stellen dat landen als Iran en Noord-Korea en dus niet de machtige erfvijand van weleer geviseerd worden met deze plannen.

De achterliggende idee is namelijk dat dergelijke “schurkenstaten” op een dag mogelijk zullen beschikken over kernkoppen en bijhorende raketten die de nucleaire lading overal ter wereld kunnen afleveren. Omdat hun politieke leiders volgens Washington niet te vertrouwen zijn, valt het niet uit te sluiten dat deze wapens ooit ingezet worden en onnoemelijke schade zullen toebrengen aan westerse doelen.

Toch is Moskou niet helemaal overtuigd door deze uitleg. In een reactie laakt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken het gebrek aan vooruitgang in de gesprekken die Rusland voert met de Navo en de Verenigde Staten omtrent een raketschild. ‘De Amerikaanse anti-raketplannen worden daarentegen wel vlot en volgens schema uitgevoerd’, stelt Moskou vast.

Raketschild 2.0

Twee jaar geleden klonk president Medvedev nochtans positiever. Toen feliciteerde hij president Obama nog omwille van diens ‘correcte en moedige beslissing’ om af te zien van het raketschild zoals het door zijn voorganger Bush was uitgetekend. Na een diplomatieke rel – Rusland voelde zich bedreigd in zijn veiligheid – beval Obama bij zijn aantreden een evaluatie van de toenmalige plannen.

Nadat de Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat Iran zijn strategische focus had verschoven naar korte- en middellange-afstandsraketten, liet president Obama een nieuw programma op poten zetten, opgebouwd rond mobiliteit en flexibiliteit. In een eerste fase van de zogenaamde Europese Gefaseerde Aanpassingsbenadering (EPAA) werden schepen ingezet met raketafweer, ondermeer in de Middellandse Zee. Het akkoord dat nu ondertekend werd, behoort tot de tweede fase waarin ook op land systemen worden geplaatst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.