VS en Rusland houden vast aan nucleair arsenaal

De Verenigde Staten en Rusland hebben hun arsenaal kernwapens al fors verkleind sinds het toppunt van de Koude Oorlog, maar lijken niet geneigd om nog verder te ontwapenen.

  • Een nucleaire SM-62 Snark kruisraket in het Strategic Air and Space Museum in Nebraska, VS. Sinds 1991 heeft de VS zijn arsenaal nucleaire wapens ingekrompen tot 19.000 naar ongeveer 4.650 vandaag.

“In vergelijking met de twee voorbije decennia ligt het tempo veel lager. Zowel de VS als Rusland willen zich vooral indekken en besteden enorme sommen geld aan de modernisering van hun kernwapens”, verklaart Hans M. Kristensen van de Federation of American Scientists (FAS).

Sinds 1991 brachten de Amerikanen hun nucleaire arsenaal van 19.000 kernwapens terug tot grofweg 4650 vandaag, aldus cijfers in het nieuwe rapport van FAS. De Russen maken deze informatie niet publiek, maar FAS schat dat zij van ongeveer 30.000 wapens naar 4500 zijn gegaan. Daarnaast schrapten Washington en Moskou respectievelijk 85 en 93 procent in kernwapens voor korte afstand.

Op lange termijn ziet het er minder goed uit, volgens de experts van FAS.  Hoewel de VS en Rusland vorig jaar nog een nieuw bilateraal verdrag (Start) hebben afgesloten, zal het aantal strategische kernwapens in beide landen slechts “marginaal minder” zijn in 2018, wanneer het verdrag afloopt.

640 miljard dollar

Kristensen vraagt president Obama om van de vermindering van kernwapens opnieuw een prominent onderdeel van zijn buitenlands beleid te maken. Vorig jaar al pleitte FAS in een rapport voor een “radicale breuk” om de VS zover te krijgen nucleaire wapens sterk te verminderen of te elimineren.

Hij denkt ook dat de politieke discussies over de Amerikaanse overheidsschuld en de regeringsuitgaven een goed moment zijn om de unilaterale afbouw van het eigen arsenaal bespreekbaar te maken. Volgens het Ploughshares Fund, een stichting die het FAS-rapport steunt, zijn de VS op weg om in het komend decennium zo’n 640 miljard dollar uit te geven aan programma’s voor kernwapens.

Kernstopverdrag

Aan het begin van zijn eerste termijn hield Obama een warm pleidooi voor nucleaire ontwapening, maar veel meer dan de ratificatie van het nieuwe Start-verdrag is er niet gebeurd: Washington heeft bijvoorbeeld het kernstopverdrag nog altijd niet bekrachtigd.

Na zijn herverkiezing herhaalde Obama dat hij werk wil maken van ontwapening. Begin december merkte de president op dat de VS “nog lang niet klaar zijn” met het verminderen van hun kernwapens. “Rusland heeft verklaard dat ons huidige verdrag geen rekening houdt met de gewijzigde relatie tussen onze landen. Dan moeten we het updaten”, zei hij.

“Zijn opmerkingen geven een belangrijk signaal voor zijn veiligheidsdiensten, het Congres, het Amerikaanse volk en de wereld: Obama wil zich inspannen om nucleaire risico’s verder in te perken”, analyseert Daryl G. Kimball, directeur van de Amerikaanse waakhond Arms Control Association.

Raketschild

Er gaan in Washington trouwens steeds meer stemmen op om een nieuw akkoord met Rusland te sluiten en unilateraal het eigen arsenaal te verkleinen.

Toch ziet het er niet goed uit.  Volgens de denktank Carnegie Endowment for International Peace is nucleaire ontwapening momenteel meer dan ooit een partijkwestie. De Republikeinen zijn het namelijk oneens met Obama’s centrale doelstelling: een wereld zonder kernwapens.

Daarnaast zijn de Amerikaans-Russische relaties erg verzuurd in de voorbije maanden, onder andere door de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Europa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.