VS en VN reiken inheemse groepen de hand

De Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben vlak voor het einde van het jaar de hand gereikt aan een van de meest gemarginaliseerde groepen in de wereld: de inheemse volken.

De 192 leden van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) namen afgelopen week unaniem een resolutie aan voor de eerste Wereldconferentie over Inheemse Volken. De conferentie zal gehouden worden in 2014.

Belangrijkste doel van de conferentie is bescherming van lang verwaarloosde rechten en de snel verdwijnende cultuur van de inheemse volken. Wereldwijd behoren zo’n 370 miljoen mensen, 5 procent van de wereldbevolking, tot inheemse bevolkingsgroepen. Vijftien procent van de armen in de wereld is inheems, volgens de VN.
 
De voorbereiding voor de conferentie, inclusief het opstellen van een uitbreid concept voor een Plan van Actie, begint volgend jaar.

VN-verklaring

Toevallig kondigde de Amerikaanse president Barack Obama twee weken geleden aan dat de VS de VN-verklaring over de Rechten van Inheemse Volken zullen erkennen. Obama deed dit tijdens de opening van de Conferentie voor Tribale Naties van het Witte Huis. Tijdens die bijeenkomst sprak Obama met leiders van de 565 in VS erkende inheemse bevolkingsgroepen.

Samen met Canada, Australië en Nieuw Zeeland, stemden de Verenigde Staten in 2007 tegen de ‘Verklaring inzake de Rechten van Inheemse Volken’ die in september van dat jaar werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN.

De verklaring zet de individuele en collectieve rechten van inheemse bevolkingsgroepen uiteen, en hun recht op cultuur, identiteit, taal, werk, gezondheid en onderwijs.  

Canada, Australië en Nieuw Zeeland besloten al eerder om het internationale verdrag alsnog te steunen.

Landrechten

In de aanloop naar de conferentie moeten inheemse bevolkingsgroepen betrokken worden bij alle internationale processen die invloed hebben op hun situatie, zegt Christina Chauvenet van Survival International in de VS. “Maar de problemen van de inheemse groepen zullen niet opgelost worden met conferenties.”

Chauvenet zegt dat hun toekomst alleen zeker is als regeringen erkennen dat deze groepen rechten hebben, vooral landrechten, die beschermd moeten worden.

De universele steun voor de VN-verklaring heeft alleen nut als landen ook daadwerkelijk iets doen en zich niet beperken tot mooie worden, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift