VS falen in strijd tegen Colombiaanse cocaproductie

Ondanks de bijna vijf miljard dollar die de Verenigde Staten aan militaire en economische steun in Colombia geïnvesteerd hebben, is de productie van cocabladeren en cocaïne sinds 2000 gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Congres.
Uit een rapport dat deze week gepubliceerd werd door het Government Accountability Office (GAO), blijkt dat ‘Plan Colombia’, het grootschalige anti-drugsprogramma dat gestart werd onder de regering-Clinton in 1999, grotendeels gefaald heeft. Het plan was opgezet om de illegale productie van drugs in Colombia met het helft terug te dringen tegen 2007.
Het plan slaagde wel grotendeels in de opzet wat betreft de productie van opium en heroïne. De veel omvangrijkere teelt van coca ging er echter op vooruit met ongeveer 15 procent en de productie van cocaïne met zo’n 4 procent.
Kritiek
Critici van het plannen roepen de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama op tot een grondige herziening van het plan. “Het nieuwe Congres en de nieuwe regering moeten deze gelegenheid aangrijpen om een ernstig debat te houden en een realistisch antidrugsbeleid te lanceren”, zegt John Walsh, drugsdeskundige aan het Washington Office on Latin America (WOLA), een mensenrechtenorganisatie. “Dat beleid moet niet uitgaan van snelle en dramatische resultaten, maar de nodige investeringen doen in plattelandsontwikkeling en een sterke burgerstaat”. WOLA verzet zich al jaren tegen Plan Colombia, dat volgens de organisatie te zeer gericht is op militaire steun en de bestrijding van cocaplantages vanuit de lucht.
Colombiaspecialist Adam Isaacson van de Centre for International Policy (CIP), een denktank in Washington, is het eens met die visie. “Dit is inderdaad een moment waarop een beleid dat duidelijk niet werkt herzien moet worden”, zegt hij. “Dit resultaat, in combinatie met het andere slechte nieuws rond mensenrechten in Colombia, moet voldoende zijn voor de nieuwe regering om van koers te veranderen.”
Obama heeft zich net als de meeste Democraten verzet tegen een vrijhandelsakkoord met Colombia, uit bezorgdheid over de onbeschermde rechten van de arbeiders en met name de moord op verschillende vakbondsleiders door rechtse paramilitaire eenheden. De groeiende bezorgdheid over die executies, die samenvalt met een versterking van de Democratische vleugel in het Amerikaanse Congres, boort de hoop van de Colombiaanse president Alvaro Uribe op een snelle goedkeuring van dat akkoord de grond in.
Nu Washington met een ernstige financiële crisis te maken krijgt, vrezen analisten dat Plan Colombia een verleidelijk doelwit wordt voor het Congres dat op zoek is naar buitenlandse programma’s die stopgezet kunnen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.