VS gedogen wangedrag Iraakse commando's

De Verenigde Staten willen wangedrag van Iraakse commando-eenheden beteugelen. De Amerikanen zien veel door de vingers zolang ze maar resultaat boeken in de strijd tegen opstandelingen. De elitetroepen vechten oude vetes uit en maken zich schuldig aan marteling.

Vorige week verklaarde een Amerikaanse generaal tegenover de New York Times dat de VS meer militairen willen inzetten om de Iraakse eenheden te adviseren en begeleiden. De commando-eenheden zijn in korte tijd ontstaan, zonder veel controle en training. Ze worden sterk beïnvloed door het (Iraakse )ministerie van Binnenlandse Zaken en de SCIRI, de Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak. De generaal stelde dat commando’s door hun wangedrag nieuwe vijanden maken in Irak. Ze zullen zich aan de regels moeten houden.

Amerikaanse militairen werken zelf echter nauw samen met de Wolfbrigade, een van de meest gehate en gevreesde Iraakse eenheden. De brigade werd in oktober 2004 opgericht en voert met regelmaat operaties uit in soennitische steden in opdracht van de Amerikanen.

De brigade beschouwt de soennieten als vijanden. De oprichter van de brigade, de sjiitische generaal Abdul Waleed, betitelde de leden van de Associatie van Moslimgeleerden, het belangrijkste orgaan van soennitische geestelijken, ooit als opstandelingen. De moorden op soennieten en de martelingen van gevangenen door de brigade zouden deels zijn ingegeven uit wraak, omdat de soennieten het voormalige regime van Saddam Hoessein steunden en er het meest van profiteerden. De Associatie van Moslimgeleerden beschuldigde de brigade vorig jaar mei van het martelen en vermoorden van imams en bewakers van enkele moskeeën. Hun lichamen werden teruggevonden op een stortplaats in Bagdad.

Het nieuwsagentschap Associated Press schreef vorige zomer over de mishandeling van een vrouw in Mosul. Zij zou door zes mannen van de brigade zijn geslagen met elektrische kabels. Ze werd gedwongen een valse bekentenis te ondertekenen, waar in stond dat ze een van de lokale leiders van de opstand was. De Wolfbrigade liet haar uiteindelijk vrij met verontschuldigingen voor de martelingen.

De Financial Times meldde vorig jaar juni dat in de omgeving van Abu Graib 474 mensen werden gearresteerd door de Wolfbrigade. Zij zouden systematisch zijn gemarteld. Bij de martelingen werden volgens een van de slachtoffers elektrische kabels bevestigd aan oren en geslachtsdelen.

De gezagvoerder van de Wolfbrigade, generaal Rasheed Mohammed, verklaarde in december tegenover ABC News dat het soms noodzakelijk is hard op te treden om een bekentenis los te krijgen. Van marteling was volgens hem echter geen sprake.

Ondanks de slechte reputatie van de brigade voert het Amerikaanse leger geregeld gezamenlijke operaties uit. De Wolfbrigade boekt namelijk resultaat: ze slaagde er vorig jaar onder meer in om de opstandelingen uit Mosul te verdrijven. Over de methoden van de Wolfbrigade werd niet gediscussieerd, zei generaal Martin Dempsey vorig jaar december tegen ABC. We vechten onder moeilijke omstandigheden, we zijn hier niet New Jersey. Op vragen over de gedwongen bekentenissen antwoordde hij: In onze samenleving zijn eraan gewend dat iemand onschuldig is totdat zijn schuld is bewezen. Het is hier niet precies het tegenovergestelde, maar het komt dicht in de buurt. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.