"VS gevaarlijk kortzichtig in Jemen"

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama raakt steeds meer verstrikt in een strijd in Jemen waarvan ze de complexiteit niet begrijpt, waarschuwen deskundigen. Ze pleiten voor een bredere aanpak die niet enkel gericht is op het bestrijden van terrorisme.

“Dit is geen mislukte staat, maar eerder een staat die voor aanzienlijke uitdagingen staat”, zegt Barbara Bodine, voormalig Amerikaans ambassadeur in Jemen. “Maar de tijd dringt om samen met Jemen die uitdagingen aan te pakken.”

“Het zal voor de internationale gemeenschap, meer bepaald de Verenigde Staten nodig zijn om een bredere aanpak te hanteren bij onze steun. Die moet ook op langere termijn gepland worden en focussen op de stabiliteit en duurzaamheid, niet enkel op veiligheid.”

Bodine deed de uitspraken in een paneldiscussie georganiseerd door de Nationale Raad voor Amerikaans-Arabische Relaties. Volgens de voormalige ambassadeur hebben de VS nooit goed kunnen beslissen welk soort relatie ze met Jemen willen.

De 26 miljoen Jemenieten worden geconfronteerd met een werkloosheid van bijna 40 procent en dat aandeel is bij jongeren nog hoger. Het is een van de armste landen in de regio. Hulporganisaties sloegen vorige week alarm omdat voor 40 procent van de kinderen ondervoeding dreigt – het tweede hoogste percentage in de wereld.

Volgens Bodine was de aandacht en hulp van de VS in de voorbije decennia als eb en vloed, gestuurd door gebeurtenissen die vaak weinig met Jemen zelf te maken hadden. “Onze economische steun ging alle kanten uit, onze militaire steun vertoonde veel gaten en ook onze diplomatieke retoriek was inconsistent. Buiten de clichés – de meest recente natuurlijk de strijd tegen het terrorisme – hebben de VS het moeilijk om een reden te bedenken waarom we in Jemen moeten zijn.”

Open brief

Maandag stuurde een aantal deskundigen een open brief naar Obama, waarin ze opmerken dat “een bredere aanpak die de nadruk legt op de economische en politieke problemen in Jemen de stabiliteit van het land meer ten goede zou komen en daarmee ook in de kaart van de VS zou spelen, eerder dan een primaire nadruk op terrorismebestrijding en directe militaire betrokkenheid.”

De VS drijven al enkele maanden het aantal bombardementen met onbemande vliegtuigen op in Jemen. Die aanvallen zijn vooral gericht tegen Al Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP). Maandag nog doodde een drone drie AQAP-leden bij de zuidelijke havenstad Aden.

Net als in Pakistan leiden de aanvallen tot afkeer bij de bevolking. In de open brief waarschuwen de deskundigen dan ook dat de aanvallen op lange termijn een averechts effect kunnen hebben. De president moet de aanvallen herevalueren, zeggen ze, “omdat de aanpak significante anti-Amerikanase gevoelens opwekt en zo in de kaart speelt van extremistische groeperingen.”

Afhankelijk

De aanvallen werden veel talrijker sinds in februari de nieuwe president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi aan de macht kwam. “President Hadi en president Obama  raken steeds meer betrokken in de wederzijds afhankelijke relatie”, zegt Gregory Johnsen, onderzoeker aan de Universiteit van Princeton en een van de ondertekenaars van de open brief.

Toen Hadi aan de macht kwam, zegt Johnsen, had hij geen brede machtsbasis in Jemen. Hij was dus sterk afhankelijk van de steun van de VS en de internationale gemeenschap. Tegelijk hebben de VS Hadi nodig in hun strijd tegen AQAP.

“Ondanks alle pogingen van president Obama en zijn staf denk ik dat ze ernstig het gevaar lopen om precies in die situatie verzeild te raken die ze in 2009 wilden vermijden, namelijk een openlijk conflict in Jemen tegen Al Qaeda zonder echte manier om te weten wie er wint”.

Vorige week gaf Obama voor het eerst in een brief aan het Congres toe dat de Amerikaanse strijdkrachten “een beperkt aantal bombardementen” hadden uitgevoerd tegen AQAP.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift