VS geven te weinig uit aan defensie

De nu al fors opgeblazen Amerikaanse defensiebegroting moet vanaf volgend jaar nog eens met 100 miljard dollar worden verhoogd. Dat stelt de invloedrijke rechtse denktank Project for the New American Century (PNAC) in een brief aan president George W. Bush. Alleen met een groter leger kunnen de VS al hun internationale doelstellingen waarmaken, argumenteren de auteurs. Ze waarschuwen ook dat de VS zich moet voorbereiden op confrontaties met Noord-Korea, Iran en China.

Amerika besteedt dit jaar bijna 400 miljard dollar aan defensie - meer dan de 15 landen die op het vlak van militaire macht onmiddellijk na de VS volgen samen. Maar volgens het PNAC is dat nog niet voldoende om de buitenlandse politiek van de VS overal kracht bij te zetten.

Het leger van vandaag is gewoon te klein voor zijn missies, stellen de ondertekenaars van de brief, waaronder vertrouwelingen van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney en minister van Defensie Donald Rumsfeld, voormalige medewerkers van de regering-Reagan en personen die nauwe banden hebben met grote producenten van militair materieel als Lockheed Martin. We geven te weinig uit voor een leger met wereldwijde verantwoordelijkheden. De brief wordt vandaag gepubliceerd in de ‘Weekly Standard’, een neo-conservatieve publicatie met als hoofdredacteur William Kristol, medestichter en voorzitter van het PNAC.

De VS wachten gespannen op de State of the Union van dinsdag, een jaarlijkse toespraak waarin president Bush in grote lijnen zijn prioriteiten voor het volgende jaar en de begroting die daarbij past zal schetsen. De dagen daarop maken de departementen hun specifieke financiële verlanglijstjes bekend. Het ministerie van Defensie lijkt daarbij niet langer de wind in de zeilen te hebben. De Amerikaanse publieke opinie is de oorlogsretoriek van het voorbije jaar beu en maakt vooral zich zorgen over de toestand van de economie en de opeenvolgende begrotingstekorten van om en bij 300 miljard dollar - tekorten die vooral te wijten zijn aan belastingverlagingen en ongeremde militaire uitgaven.

Maar dat wil niet zeggen dat de brief van het PNAC weinig invloed zal hebben. De voorbije jaren slaagde de rechtse denktak er met haar stellingen al enkele malen in verbazend goed te anticiperen op het beleid dat de regering-Bush zou gaan voeren. Negen dagen na de aanslagen van 11 september 2001 riep het PNAC Bush bijvoorbeeld in een open brief op zijn oorlog tegen het terrorisme niet tot Afghanistan te beperken, maar ook meteen Saddam Hoessein van de macht te verdrijven in Irak, alle relaties met de Palestijnse Autoriteit te verbreken en acties voor te bereiden tegen Iran, Syrië en de Hezbollah in Libanon.

De regering-Bush heeft de defensiebegroting voor dit jaar al met 80 miljard dollar opgetrokken in vergelijking met 2002, en stelt voor het totale bedrag geleidelijk te verhogen tot 442 miljard dollar in 2007. Maar volgens de haviken is dat niet voldoende. Ze noemen een bijkomende verhoging met 100 miljard dollar redelijk. Dan zouden de Amerikaanse defensie-uitgaven vier procent van het bruto binnenlands product bedragen, in relatieve termen nog altijd minder dan wat het Pentagon halverwege de jaren 80 kreeg. Veiligheid voor Amerika in de 21ste eeuw voor minder dan vijf cent voor elke dollar die we verdienen - dat is goedkoop, stellen de auteurs van de brief.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift