VS-gouverneurs beloven scherpere CO2-reducties dan Bush

De gouverneurs van 18 VS-staten ondertekenden vrijdag (18 april) een verklaring waarin ze beloven werk te maken van scherpe reducties in de uitstoot van broeikasgassen. Tegelijk klagen ze het gebrek aan initiatief aan vanwege president George Bush en de federale overheid.
Bij de ondertekenaars die samenkwamen in de universiteit van Yale in New Haven, Connecticut, waren ondermeer gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië en Jon Corzine van New Jersey. “Bij gebrek aan federaal leiderschap nemen de staten het voortouw”, zei de gouverneur van Kansas, Kathleen Sebelius.
De achttien VS-staten produceren evenveel broeikasgassen als de grootste landen van Europa samen. New Jersey en Massachusetts hebben al reductiedoelstellingen geformuleerd tegen 2020, nog voor president Bush vorige week woensdag met een volgens critici weinig ambitieus klimaatkamp op de proppen kwam. Bush wil de uitstoot van kooldioxide pas vanaf 2025 beperken.
De staten willen strengere controles op energiecentrales, financiële steun voor de productie van groene stroom en subsidies en kortingen voor bedrijven en burgers die alternatieve energiebronnen gebruiken. “Kansas haalt 76 procent van zijn energie uit steenkoolcentrales”, zei Sebelius, “maar tegelijk zijn we ook de VS-staat met het meeste wind.” De gouverneur wil in toekomst dat potentieel aan windenergie zoveel mogelijk gaan benutten.
De achttien staten hebben zich verenigd in regionale blokken met eigen doelstellingen. Het Western Climate Initiative wil de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 tot 15 procent onder het niveau van 2005 brengen. In het noordoosten beginnen tien staten met een programma dat energiebedrijven strenge emissienormen oplegt en het tegelijk mogelijk maakt emissierechten te verhandelen. Californië heeft dan weer een plan klaar om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 80 procent te verminderen.

Meer geld voor Halloween dan voor klimaat


De regering van president Bush heeft nauwelijks geld over om iets te doen tegen de klimaatverandering, zei Sebelius. Op zeven jaar tijd gaven de VS 1,5 miljard dollar, bijna een miljard euro, uit. “Ter vergelijking, de Amerikanen gaven in dezelfde periode 5 miljard dollar uit aan Halloween.”
De achttien staten spraken in hun verklaring de hoop uit dat de nieuwe Amerikaanse president een krachtiger klimaatbeleid zal voeren. Zowel de Republikeinse kandidaat John Mc Cain als de Democraten Barack Obama en Hilary Clinton hebben zich in die zin uitgesproken.
De staten die de verklaring ondertekenden zijn Arizona, Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia en Washington.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift