VS kijken aan tegen enorme milieuschade

De Verenigde Staten zullen de komende jaren voor miljarden dollar economische schade lijden als ze niet snel iets doen aan de klimaatverandering. Dat blijkt uit een grootschalige studie, ‘De economische impact van de klimaatverandering in de VS en de kost van inactiviteit.’
Als de VS niet ingrijpen, zullen de kosten aan infrastructuur en aan sectoren zoals de landbouw, industrie en publieke dienstverlening veel hoger zijn dan wat het nu kost om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. “We investeren elk jaar miljoenen dollars in infrastructuur, vaak zonder daarbij aan de klimaatverandering te denken,” zei Matthias Ruth, directeur van het Maryland Centre for Integrative Environmenal Research en mede-auteur van het rapport. “Elke Amerikaan zal dramatische gevolgen ondervinden. Hoe langer we wachten met ons antwoord, hoe groter de kosten zullen zijn.”
Het rapport duidt vooral op de ‘verborgen’ kosten, die sterk kunnen verschillen van streek tot streek. Zo hebben alle stormen in de Verenigde Staten sinds 1980 naar schatting meer dan 560 miljard dollar gekost. Vooral kustgebieden hebben daaronder te lijden. De orkaan Katrina alleen was goed voor bijna 200 miljard dollar economische schade. Wetenschappers zijn vrijwel zeker dat er meer en intensere stormen komen, met een hoger prijskaartje voor gevolg.
Maar stormen zijn maar een deel van het verhaal. De dalende waterspiegel van belangrijke rivieren jaagt de transportkosten de hoogte in, terwijl de stijgende zeespiegel en stormvloeden waardevol landbouwgebied aan de Atlantische kust in gevaar brengen. Eén stormvloed kan er voor 2 tot 6,5 miljard dollar aan schade veroorzaken. De industrie, landbouw en huishoudens in het zuiden en zuidwesten krijgen dan weer te maken met droogte. In de Central Valley in Californië wordt gerekend op zes miljard dollar schade in de droogste jaren. De staten in het westen en noordwesten van het land zullen miljarden moeten uitgeven aan brandbestrijding.
De studie bevestigt in grote lijnen conclusies van het Stern-rapport dat vorig jaar gepubliceerd werd. Daarin waarschuwde Sir Nicholas Stern, voormalig econoom bij de Wereldbank, voor een achteruitgang van de wereldeconomie met 20% als er geen enkele inspanning gedaan wordt en de gemiddelde temperatuur op aarde met vijf graden stijgt. Het zou ook volgens Stern veel goedkoper zijn om nu de nodige maatregelen te nemen.
Het Stern-rapport kreeg veel technische kritiek van economen. De nieuwe studie geeft veiligheidshalve geen totale kost aan voor de Amerikaanse economie. Er bestaan immers nog geen modellen om die te berekenen. “De klimaatwetenschap is goed ontwikkeld, maar over de economische mechanismen achter de klimaatverandering weten we nog niet veel,” zei Ruth. “We kunnen dus nog geen inschattingen op grote schaal maken.” Maar de twee studies tonen duidelijk aan dat een snel ingrijpen op termijn veel goedkoper is dan inactiviteit. Volgens Ruth moeten alle betrokken sectoren dan ook onmiddellijk de nodige inspanningen leveren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.