VS komen met strengere sancties tegen Iran

De strenge sancties tegen Iran, die gisteren nagenoeg unaniem werden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres en de Senaat, worden vooral geprezen door de hardliners. Critici vrezen een averechts effect.
Met het pakket worden buitenlandse bedrijven gestraft die zakendoen met de Iraanse energiesector, de belangrijkste Iraanse banken of met bedrijven die worden gecontroleerd door de Revolutionaire Garde. Het gaat verder dan de VN-sancties van begin juni en de EU-sancties van afgelopen week.

Regime raken


“We stemmen voor deze sancties omdat we Iran moeten beletten een nucleair wapen te verkrijgen”, zei Harry Reid, voorzitter van de Democraten in de Senaat, “een wapen dat de veiligheid van de VS en Israël zeker zou bedreigen. Het is ons doel Iran te raken waar dat het regime het meest raakt.”
Volgens sommige critici kunnen de sancties het volk echter minstens zo hard raken als het regime. “Deze sancties maken geen onderscheid tussen volk en regering”, zegt Jamal Abdi, directeur van de Nationale Iraans-Amerikaanse Raad. Volgens andere deskundigen bestaat het risico dat het gewone Iraniërs in de armen van de nationalisten drijven.
De sancties zijn opgesteld tegen de achtergrond van een stevige campagne uit de rechterflank van de Israëllobby, die wil dat Amerika zich voorbereidt op militaire actie wanneer de sancties niet snel effect sorteren.
Afgelopen donderdag schreef het Bipartisan Policy Centre, waar zowel Democraten als Republikeinen bij betrokken zijn, in een rapport dat Iran in oktober een atoomwapen kan hebben en dat Washington zijn militaire aanwezigheid rond Iran nodig moet versterken. Dit sluit aan bij de recente kritiek van de neoconservatieven op het “groeiende geloof” dat de dreiging van Iran “geminimaliseerd kan worden door een strategie van indammen en afschrikken.”

Hardste sancties ooit


Het American Israel Public Affairs Committee verwelkomde de sancties als de “hardste sanctiewet die ooit uit het Congres is voortgekomen.”
Met de nieuwe wet kunnen niet alleen bedrijven worden gestraft die olie naar Iran exporteren, bijvoorbeeld, maar ieder bedrijf dat zakendoet met de energiesector en iedere bank die zakendoet met bedrijven die worden gecontroleerd door de Revolutionaire Garde.
Zelfs Obama krijgt van het Congres niet de mogelijkheid om uitzonderingen toe te staan. De regering vreesde dat de relatie met andere grote landen verstoord zou worden als hij bepaalde gevallen niet individueel zou mogen beoordelen.
De zakenwereld is tegen de sancties. “We zijn erg bezorgd over de timing van deze wet en de onbedoelde gevolgen voor de wereldhandel”, aldus Bill Reinsch van de National Foreign Trade Council, een lobbyorganisatie van meer dan driehonderd multinationale bedrijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.