"VS kunnen chemische aanval in Syrië niet stoppen"

Als de Syrische president Bashar al-Assad beslist om chemische wapens te gebruiken, kunnen de Amerikaanse hem geen strobreed in de weg leggen. Dat zegt de Amerikaanse generaal en stafchef Martin Dempsey.

Een maand geleden raakte bekend dat Syrië bestanddelen aan het verwerken was voor sarin, een bijzonder krachtig zenuwgas. De Syrische strijdkrachten hebben zelfs al enkele bommen geladen met het goedje. Tot nog zijn er geen indicaties dat het regime de wapens al heeft gebruikt, maar als het daar wel toe beslist, kunnen de VS dat niet verhinderen, zegt Demsey.

Machteloos

“Het gebruik van chemische wapens verhinderen is zo goed als onmogelijk”, zei de generaal tijdens een persconferentie in het Pentagon. “Je zou over erg gedetailleerde inlichtingen moeten beschikken, je zou het moeten weten voor het gebeurt. En dat is erg onwaarschijnlijk.”

Precies daarom herhaalde de Amerikaanse overheid al verschillende keren dat het gebruik van chemische wapens onacceptabel is en een “rode lijn” zo overschrijden. De waarschuwingen moeten als afschrikkingmiddel gezien worden om het regime op andere ideeën te brengen.

Kopzorgen

Syrië bezit naar schatting 500 ton aan chemische wapens, en die zorgen voor ernstige kopzorgen in Washington. Niet enkel omdat Assad ze zou kunnen inzetten, maar evenzeer als hij van de macht verdreven wordt. Grote vraag is dan wie de wapens in handen krijgt. Washington is er als de dood voor dat de wapens in handen van terroristen terechtkomen.

Het idee om Amerikaanse soldaten te sturen om de wapens in beslag te nemen en te neutraliseren is erg onwaarschijnlijk. Minister van Defensie Panetta heeft al laten weten dat de inzet van strijdkrachten in het conflict uitgesloten is, en de Amerikaanse publieke opinie heeft helemaal geen zin in nog maar eens een uitzichtloos conflict in het Midden-Oosten.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift