VS-Lagerhuis keurt deadline goed voor terugtrekking uit Irak

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben vrijdag een wet goedgekeurd waarin ze 124 miljard dollar voor de oorlog in Irak koppelen aan een deadline voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit dat land. De Republikeinse volksvertegenwoordigers stemden tegen en president Bush heeft laten verstaan dat hij zijn veto zal stellen tegen het voorstel.
Het wetsvoorstel werd goedgekeurd met een erg nipte meerderheid van 218 stemmen voor en 212 stemmen tegen. Op twee volksvertegenwoordigers na stemden alle Republikeinen tegen het voorstel. Ook 14 Democraten stemden tegen, ondanks sterke druk van parlementsvoorzitster Nancy Pelosi uit Californië. Acht Democraten konden er niet van worden overtuigd nog meer geld uit te geven in Irak, terwijl zes partijgenoten vonden dat de wet de beslissingsbevoegdheid van de president als opperbevelhebber in gevaar bracht.
Het voorstel wordt niettemin historisch genoemd omdat het - na de machtsovername van de Democraten in het Lagerhuis - het eerste wetgevende initiatief is dat een datum vooropstelt voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen, met name 31 augustus 2008. “In plaats van meer soldaten de chaos in te sturen van de oorlog in Irak, moeten we ons erop concentreren de oorlog te beëindigen”, zei Pelosi.
De Republikeinen stemden tegen het financiële pakket omdat de bijhorende deadline voor terugtrekking een situatie zou creëren die gelijkwaardig is aan de erkenning van een “nederlaag” in Irak. “Er staat in Irak teveel op het spel en de offers door onze militaire en hun families zijn te hoog om tevreden te zijn met minder dan succes”, verklaarde Roy Blunt, Republikeins volksvertegenwoordiger voor Missouri.
Het Amerikaanse parlement gebruikte dezelfde techniek om in 1975 de terugtrekking van de troepen uit Vietnam af te dwingen. Om dat scenario te herhalen moet evenwel ook de Senaat het voorstel goedkeuren. Voor de Democratische meerderheid wordt dat een lastige zaak: 60 van de 100 senatoren moeten het voorstel goedkeuren, wat betekent dat een tiental Republikeinen ervan moet worden overtuigd van samen met de Democraten te stemmen.
De Amerikaanse president Bush heeft al laten verstaan dat hij zijn veto zal inzetten tegen het wetsvoorstel, mocht het ooit door de Senaat komen. “In het Lagerhuis heeft een nipte meerderheid van de parlementsleden hun verantwoordelijkheid laten varen en een voorstel goedgekeurd dat geen kans maakt ooit wet te worden en dat onze troepen niet de nodige middelen verschaft om hun werk naar behoren te doen”, zei Bush.
Het Amerikaanse parlement keurde tot nu toe al 350 miljard dollar (270 miljard euro) goed voor de oorlogsinspanning in Irak. Sinds het begin van het conflict in maart 2003 zijn er al meer dan 3.200 Amerikaanse soldaten om het leven gekomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.