VS-leger neemt toevlucht tot collectieve straffen Iraakse bevolking

Dertien kinderen zijn tijdens een twee weken durende Amerikaanse militaire actie in het stadje Siniyah overleden. Volgens een Iraakse dokter heeft het leger de ziekenhuizen gesloten gehouden, waardoor artsen de kinderen niet meer konden redden.
Het Amerikaanse leger ontkent de collectieve strafacties tegen de bevolking, die verboden zijn door de Conventie van Genève. “We hebben gedaan wat we moesten doen om het terrorisme in en rond Siniyah te bestrijden, de medische hulp werd echter niet gehinderd”, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse leger.

“Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse troepen dergelijke acties ondernemen, maar dit keer komt het neer op moord”, zegt de dokter, die anoniem wenst te blijven uit vrees voor represailles van de Amerikaanse troepen. Abdul Kareem al-Samarrai’i, lid van de Islamitische partij, zegt dat de dertien doden te wijten zijn aan de bezetting en de orders van het Amerikaanse leger om de medische hulp te ontzeggen.

Ook de Amerikaanse handelswijze in Fallujah ligt onder vuur. “Waarom geven ze gewoon hun fouten niet toe en vertrekken ze?”, zegt de 55-jarige Khalaf Dawood uit Fallujah. “Hun soldaten worden overal vermoord. Het enige wat ze doen is revanche nemen door burgers te doden en de economie lam te leggen.”

Nadat schutters Amerikaanse soldaten hadden aangevallen werd de elektriciteit in Fallujah drie dagen uitgeschakeld. De Amerikanen doden elke dag minstens één burger en het aantal huiszoekingen is opnieuw toegenomen. Maar het Iraaks verzet blijft groot. Een Amerikaanse commandant heeft toegegeven dat de voorbije maand dagelijks vijf aanvallen plaatsvonden op Amerikaanse soldaten of Iraakse veiligheidstroepen. De grote meerderheid van de inwoners van Fallujah eist dat de Amerikaanse troepen zich onvoorwaardelijk terugtrekken.

Bombardementen

In Ramadi begint de situatie uit de hand te lopen. Bombardementen hebben verschillende burgerslachtoffers gedood, op 17 november vielen 35 doden bij bombardementen. De stad blijft gedeeltelijk bezet. Iraakse troepen bezetten de universiteit van Anbar en vallen de studenten lastig. Amerikaanse soldaten hebben een handje geholpen door de hoofdweg naar de universiteit af te zetten.

“Ze hebben zelfs de directeur van de universiteit ervan beschuldigd een leider van Al-Qaeda te zijn”, zegt een prof van de universiteit. “De directeur is professor in de chemie, een vreedzaam die zijn leven heeft gewijd aan de wetenschappen en het leiderschap over de opleidingen aan de universiteit.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift