"VS moeten Chávez serieus nemen"

De Verenigde Staten hebben tot nu toe weinig vaardigheid en consistentie getoond in hun beleid ten opzichte van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Het is tijd dat de VS Chávez ernstig gaan nemen, stelt een rapport van Inter-American Dialogue, een denktank met opinieleiders uit de VS, Canada en Latijns-Amerika.
De Amerikaanse president George W. Bush is momenteel voor een zesdaags bezoek in Latijns-Amerika. Hij gaat naar Uruguay, Colombia, Guatemala en Mexico, maar niet naar Venezuela.
Het rapport ‘Hugo Chávez: A Test for U.S. Policy’ begint met de vaststelling dat het imago van de VS de laatste tijd klappen heeft gekregen in zowel Venezuela als de rest van Latijns-Amerika. Met de toenemende invloed van Chávez in Latijns-Amerika en de afnemende invloed van de VS in de regio, is het cruciaal een relatie met Chávez aan te gaan, zegt Michael Shifter, de vice-voorzitter voor beleid bij Inter-American Dialogue en tegelijk auteur van het rapport.
De VS moeten stoppen met “Koudeoorlogretoriek” en Latijns-Amerikaanse bondgenoten niet langer moeten oproepen om partij te kiezen tegen Venezuela, vindt Shifter. “Dat is het laatste wat Latijns-Amerikaanse overheden willen doen”, zegt hij. De VS moeten ophouden Chávez te verguizen en potentiële Latijns-Amerikaanse bondgenoten van zich te vervreemden door de Venozolaanse president te bevestigen in zijn rol als eenzame stem die het durft op te nemen tegen de Amerikaanse bilaterale belangen, aldus Shifter.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.