VS onder vuur op klimaattop

De regering-Bush krijgt het niet makkelijk op de klimaattop in Bali nu ze zowel nationaal als internationaal meer geïsoleerd raakt.
Op de VN-klimaattop, die nog tot 14 december loopt, mag de meest openlijke druk verwacht worden van de milieugroeperingen. Hun keuze om de Verenigde Staten te isoleren werd vergemakkelijkt op de eerste dag van de conferentie, toen de nieuwe Australische regering besliste om toe te treden tot het Kyoto-protocol. Daarmee blijven de VS in de kou staan.
“Friends of the Earth en andere niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) zullen in Bali het complete isolement van de regering-Bush benadrukken,” zegt Elizabeth Bast, politiek analiste voor de milieuorganisatie Friends of the Earth. “Als enige instantie die het Kyoto-protocol niet wil ratificeren, is de Amerikaanse regering geïsoleerd van de rest van de wereld, maar ook van de eigen bevolking die steeds harder roept om een doorgedreven vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.”
Bast wijst er op dat de regering-Bush zich nog steeds weigert te engageren in het VN-proces, maar in de plaats daarvan alternatieve processen opstart.
De groeiende kloof in eigen land werd duidelijk uit een studie gepubliceerd werd aan de vooravond van de conferentie door de National Environmental Trust (NET), een lobbygroep in Washington. “In de Senaat groeit de steun voor ernstige voorstellen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken,” zegt het rapport. “En het Amerikaanse hooggerechtshof heeft geoordeeld dat het Agentschap voor Milieubescherming ook de uitstoot van broeikasgassen moet reguleren.”
Maar niets wijst erop dat de Amerikaanse regering haar positie heeft bijgesteld. De regering-Bush weigert het Kyoto-protocol te ratificeren. Dat legt alle industrielanden een vermindering op van de uitstoot van broeikasgassen met vijf procent tegen 2012. De VS, een van de grootste producenten van broeikasgassen, zien meer heil in vrijwillige inspanningen. Dit in sterke tegenstelling tot de Europese lidstaten, die zich wel akkoord verklaarden met de bindende bepalingen en zich geëngageerd hebben om hun uitstoot met één vijfde te beperken tegen 2020.
“De Amerikaanse regering stuurt nieuwe gezichten naar Bali in de hoop de oude ‘vrijwillige’ piste te verkopen,” zegt Angela Anderson van NET. “Ze stellen dezelfde ideeën voor die op de top in Rio in 1992 verworpen werden wegens onwerkbaar.”
“De Verenigde Staten beweren constructief te willen meewerken aan de top, dus we hopen dat ze blijven deelnemen aan de discussies over andere onderwerpen zoals ontbossing, maar dat ze zich niet mengen in de discussies over de uitstoot van broeikasgassen die gevoerd worden tussen Kyoto-ondertekenaars,” zegt ze. “Als ze dat toch doen, dan moeten de VS verantwoordelijk gesteld worden voor hun poging de gesprekken te doen ontsporen.”
Van de top in Bali worden nieuwe engagementen verwacht om de uitstoot van broeikasgassen verder te verminderen nadat het Kyoto-protocol afloopt in 2012. De Verenigde Naties hopen dat de onderhandelingen binnen twee jaar afgesloten kunnen worden, zodat de landen tijd genoeg krijgen om het verdrag te ratificeren en zich aan te passen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.