VS overwegen kinderen van drie ouders

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) buigt zich over een nieuwe techniek die kinderen uit drie ouders mogelijk maakt om zo te vermijden dat ze een genetische ziekte erven. Tegenstanders vrezen dat de techniek tot zogenaamde “designerbaby’s” kan leiden.

  • Eugene Ermolovich (CRMI) De nieuwe techniek werkt via IVF en introduceert vreemd dna in een embryo. Eugene Ermolovich (CRMI)

De techniek gaat uit van een normaal embryo, waarin dna van een ander vrouwelijk embryo geïntroduceerd worden. Tests bij dieren tonen aan dat bij embryo’s uit drie ouders op die manier erfelijke ziekten zoals blindheid en orgaanfalen mogelijk vermeden kunnen worden.

De FDA overweegt of onderzoek naar de nieuwe techniek op menselijke embryo’s toegelaten moet worden in de Verenigde Staten. Daarvoor zijn deze week hoorzittingen gehouden met deskundigen. Het agentschap benadrukt dat het onderzoek zich voorlopig enkel richt op de “puur technische” veiligheidsaspecten van de techniek, en nog niet over de ethische en sociale vragen die de technologie oproept.

Tegenstanders

Dat die vragen tot een verhit debat zullen leiden, ligt voor de hand. Uit religieuze hoek is nu al flinke tegenstand aan het groeien, en de vrees bestaat bij deskundigen dat de techniek makkelijk kan uitgebreid worden naar zogenaamde “designerbaby’s”, kinderen waarvan de kleur van de ogen, grootte en intelligentie gekozen kan worden.

“De techniek brengt een breed scala aan voorspelbare en onvoorspelbare risico’s met zich mee voor de kinderen en hun nakomelingen, en kan de deur openzetten voor toekomstige genetische manipulaties”, schrijft Marcy Darnovsky van het Centrum voor Genetica en de Samenleving in een reactie. “Als de FDA dit goedkeurt, zou het de eerste keer zijn in de wereld dat een regering intentionele genetische manipulatie van kinderen toestaat.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.