VS overwegen stopzetting hulp aan Oeganda

De Verenigde Staten overwegen stopzetting van de ontwikkelingshulp aan Oeganda, nu de Oegandese president Yoweri Museveni de controversiële anti-homowet heeft goedgekeurd. Eerder al besloten Nederland, Noorwegen en Denemarken hun hulp op te schorten.

  • Katherine Fairfax Wright Een scène uit de bekroonde documentaire 'Call Me Kuchu', over de strijd van de in 2011 vermoorde Oegandese homorechtenactivist David Kato. Katherine Fairfax Wright

Washington gaat de steun aan het Afrikaanse land ‘herbezien’. Het Oegandese wetsvoorstel maakte het aanvankelijk mogelijk de doodstraf op te leggen voor het praktiseren van homoseksualiteit. Uit de uiteindelijke wet werd dit geschrapt, maar levenslange gevangenisstraf is nog steeds mogelijk.

“Nu deze wet van kracht is geworden, gaan we onze relatie met de regering van Oeganda opnieuw beoordelen”, zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry begin deze week. “We willen er zeker van zijn dat onze in betrokkenheid, ook op het gebied van ontwikkelingsprogramma’s, onze antidiscriminatiewaarden weerspiegelen.”

Oostenrijk en Zweden hebben een soortgelijke heroverweging aangekondigd. Belangrijke beleidsmakers in de VS adviseren om vooralsnog de 465,3 miljoen dollar hulp die het Congres voor het komende jaar had goedgekeurd, in te trekken. “Naar alle hulp aan Oeganda wordt gekeken”, zei senator Patrick Leahy gisteren. “Ook hulp die via de Wereldbank en andere multilaterale organisaties naar Oeganda gaat.”

Oegandese hulpprogramma’s leunen sterk op buitenlandse steun, vooral op het gebied van hiv en aids. Van de Oegandese bevolking is 7,2 procent besmet met het hiv-virus dat aids veroorzaakt. Bij mannen die seksuele contacten met andere mannen onderhouden, is dat percentage dubbel zo hoog.

Kerry zei ook te vrezen dat de wet negatieve invloed heeft op de gezondheidszorg in Oeganda, “die, als het om hiv en aids gaat, op een niet-discriminerende wijze verstrekt moet worden om effectief te zijn.”

Christelijke groepen

De Amerikaanse hulp aan Oeganda loopt vaak niet direct via Amerikaanse overheidsprogramma’s. Ook conservatieve christelijke groepen zijn er actief, en zij steunen al lange tijd de antihomo-agenda. Daarmee hebben ze sterk bijgedragen aan een atmosfeer waarin de nieuwe wetgeving wijdverbreide steun kreeg.

De Amerikaanse hulp komt via een complex toewijzingssysteem vaak terecht bij deze conservatieve religieuze groepen. “De conservatieven doen veel goed werk als het gaat om de opvang van wezen en onderwijs”, zegt voorganger Kapya Kaoma van Political Research Associates, een groep voor sociale rechtvaardigheid. “Hun scholen hebben, anders dan andere scholen, goede bibliotheken. Maar uit de boeken blijkt een conservatief standpunt ten aanzien van de Oegandese politiek.”

Kaoma zegt dat het schrappen van de hulp alleen de armen treft, niet de rijken. “Museveni verliest er niets mee.” Kaoma ziet meer in sancties tegen individuen die verantwoordelijk zijn voor de wet, en tegen Amerikaanse evangelische christenen die in Oeganda de haat tegen homo’s aanjagen. Hij stelt voor om bepaalden mensen de toegang tot Oeganda te ontzeggen, met name prominente Amerikaanse evangelische christenen zoals Scott Lively, Caleb Lee Brundidge, Don Schmierer en Lou Engle. Zij zouden sterke invloed hebben gehad op de antihomowetgeving in Oeganda.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.