VS plannen langetermijnbezetting van Irak

Alle presidentskandidaten in de VS willen dat de Amerikaanse troepen uit Irak vertrekken. En zelfs George Bush kondigde in zijn State of the Union de terugtrekking van 20.000 manschappen aan. Maar dat is gezichtsbedrog.
Midden 2008 gaan de VS en Irak een formeel en bindend veiligheidsverdrag ondertekenen. De kans is groot dat dat zal uitmonden in een langetermijnbezetting van Irak. Verschillende signalen wijzen er alvast op dat het Amerikaans leger nog een hele tijd in het tweestromenland aanwezig wil blijven.
Zo sloten de VS en Irak eind 2006 een ‘verklaring van principes voor coöperatie en vriendschap op lange termijn’ af. Die verleent het Amerikaans leger het recht om militair in te grijpen wanneer de Irakese staat in gevaar is én verbindt de Irakese regering ertoe vooral Amerikaanse investeringen in de Irakese industrie aan te trekken. Maar er is meer. Vorig jaar werd de grootste, duurste en meest beveiligde ambassade ter wereld voltooid in Bagdad. De mastodont ter grootte van het Vaticaan aan de oevers van de Tigris biedt onderdak aan 5500 personen, waaronder meer dan 1000 Amerikaanse diplomaten.
In de Irakese woestijn wordt ondertussen naarstig voortgebouwd aan minstens vier megabasissen, die steeds meer de vorm van kleine Amerikaanse steden aannemen. Ze bieden elk plaats aan 10.000 tot 20.000 soldaten en beschikken over gebetonneerde wegen, zwembaden en bioscopen. Men kan er de bus nemen van de ene wijk naar de andere. Ook Pizza Hut, Burger King en Herz hebben er hun intrede gedaan. De VS hebben sinds 2003 al meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd in deze megabasissen.
Toch is het Witte Huis steeds blijven ontkennen dat het ooit permanente aanwezigheid op het oog had. De New York Times pakte echter al in 2003 uit met het nieuws dat het Pentagon vier basissen wou voorbehouden voor Amerikaanse aanwezigheid op lange termijn. Ook zou het Pentagon de nieuwe Irakese staat een leger van 40.000 manschappen toestaan. Zo zou de Irakese veiligheid afhankelijk blijven van steun uit de VS. Ter vergelijking: onder Saddam telde Irak nog 600.000 soldaten.
Ondertussen heeft de Irakese regering verklaard dat permanente Amerikaanse basissen niet uit te sluiten zijn. Ook de Amerikaanse generaal Douglas Lute, adviseur voor de oorlogen in Irak en Afghanistan, verklaarde eind november 2006 dat permanente basissen deel kunnen uitmaken van de Amerikaanse steun aan de Irakese regering en een sleuteldossier zullen vormen in het veiligheidsverdrag. Deze verklaring werd onmiddellijk ingetrokken door het Witte Huis.
Begin december lekte uit dat in de haven van Basra een permanente zeemachtbasis gebouwd wordt, waarmee de VS zullen toezien op de Irakese olie-export over zee. (db)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.