VS-radarbasis inzet Tsjechische propagandastrijd

De Tsjechische regering spendeert 600.000 euro aan een informatiecampagne om de mensen te overtuigen van het nut van de radarbasis die het Amerikaanse leger wil bouwen ten zuiden van Praag. Tegenstanders van het plan – de sociaal-democraten voorop – sturen aan op een referendum vinden dat er ook geld moet komen om een andere klok te laten horen.
De regering heeft Tomas Klvana benoemd tot woordvoerder voor de radarkwestie. Klvana verdedigt al de belangen van British American Tobacco in Tsjechië en schrijft voor twee kranten, Mala Dronta Dnes en Hospodarske Noviny, die de bouw van de radar openlijk steunen. Op 2 november verschenen de eerste advertenties, later volgt een grootschalige postercampagne.
Intussen zitten de tegenstanders niet stil. De Tsjechische afdeling van Greenpeace oogstte succes met een actie waarbij als ministers verklede acteurs op bevel van een Amerikaanse officier de uitvergrote breinen van hun slachtoffers met water en zeep een flinke schrobbeurt gaven, als illustratie van de ‘brainwashing’ van de Tsjechische publieke opinie.
Zelfs de rechtse krant Lidove Noviny schreef dat de regering “minstens een team van experten moet financieren, met daarin mensen die door de tegenstanders – al dan niet terecht – als specialisten worden beschouwd.”
Een vijftigtal prominente Tsjechen stuurde een brief naar president Vaclav Klaus om aan te dringen op een referendum. Het parlement wees zo’n verzoek al eens af op 26 oktober. De voorstanders van de radarbasis vinden dat moeilijke beslissingen aan de politici moeten worden overgelaten. “Door middel van verkiezingen en belastingen betalen de kiezers professionele politici. Het is hun taak om de verantwoordelijkheid te nemen voor complexe en soms ondankbare beslissingen”, schreef de krant Mala Fronta Dnes op 1 september.
De mensen die in de buurt van de toekomstige radarbasis wonen, vrezen dat het dichtbevolkte gebied in de heuvels van Brdy ten zuiden van Praag een doelwit voor internationale terroristen kan worden. Daarnaast is er ook bezorgdheid over de mogelijke impact van radargolven op de gezondheid. De burgemeesters van de regio, die bijna allemaal tegen de radar zijn, willen hierover zo snel mogelijk overleg met de regering.
Wetenschappers en oppositieleiders hebben intussen ernstige bedenkingen bij een studie die het ministerie van Defensie over de radar heeft gemaakt. “De studie is niet geloofwaardig”, zegt het Instituut voor Elektrische Technologie in Brno in een persbericht, “Als een student dit zou voorleggen als eindverhandeling, zou hij waarschijnlijk niet slagen.”
De meeste Tsjechen hechten weinig geloof aan de verklaring die Washington geeft voor de bouw van de radar, die het Westen moet beschermen tegen aanvallen uit ‘schurkenstaten’ als Iran of Noord-Korea. Ze herinneren zich maar al te goed dat de VS hun inval in Irak in 2003 rechtvaardigden met twijfelachtige informatie over massavernietigingswapens in de handen van Saddam Hoessein.
De rechterzijde verwijt de tegenstanders van de radar een gebrek aan realisme en verdenkt hen ervan heimelijk sympathie te koesteren voor de voormalige Sovjet-Unie. Tegelijk bestaat er heel wat weerstand om opnieuw buitenlandse troepen toe te laten op Tsjechisch grondgebied, zo kort na een de fel bevochten onafhankelijkheid van vreemde overheersers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift