"VS-Raids in Pakistan destabiliseren Pakistaans leger"

Commandoacties van Amerikaanse troepen in de Pakistaanse grensgebieden met Afghanistan zijn contraproductief omdat ze voor verdeeldheid zorgen in het Pakistaanse leger. Dat staat in een vertrouwelijke waarschuwing die het Witte Huis vorige maand ontving van de National Intelligence Council, de denktank van de Amerikaanse inlichtingendiensten.
Een hoge vertegenwoordiger van de NIC maakte de waarschuwing twee à drie weken geleden mondeling over, bevestigt Philip Giraldi een voormalige antiterrorismespecialist van de CIA die goede contacten onderhoudt met de veiligheidsdiensten. Een tweede, anonieme, bron bevestigt dat het Witte Huis te horen kreeg dat Amerikaanse raids over een langere periode de eenheid van het Pakistaanse leger zouden kunnen bedreigen.
De waarschuwing van de NIC kwam net op het moment dat in Washington druk werd gediscuteerd over de wenselijkheid om Amerikaanse troepen te laten ingrijpen in de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden, een Pakistaanse grensprovincie die de taliban als uitvalsbasis gebruiken voor hun acties in Afghanistan. Op 3 september voerden commando’s uit de luchtmachtbasis van Bagram een aanval uit in Zuid-Waziristan, waarbij 20 mensen zouden zijn omgekomen, vooral burgers.
De Pakistaanse regering diende diplomatiek protest in tegen de operatie en het parlement veroordeelde het Amerikaanse optreden. Amerikaanse defensiespecialisten vrezen dat de raids de taliban op langere termijn in de hand spelen bij hun pogingen om de regering in Islamabad te destabiliseren.
Volgens Patrick Lang, een voormalige inlichtingenofficier bij het VS-ministerie van Defensie, hebben de inlichtingendiensten een “niet mis te verstane waarschuwing” gegeven. “Eigenlijk hebben ze gezegd: ‘Als jullie willen dat de Pakistaanse regering ten val komt, doe dan maar voort’”.
De radicale moslimgroepen vechten in de grensprovincies tegen het Grenscorps, een lokaal gerekruteerde militie en het geregelde Pakistaanse leger. Het leger wees eerder een Amerikaans aanbod af om het grenscorps te trainen in antiguerrillatechnieken en hun hulp af te kopen met betalingen in baar geld.
De Amerikaanse specialisten stellen vast dat de loyauteit van het Grenscorps aan het wankelen is. Commando-operaties door VS-troepen zouden ervoor zorgen dat nog meer grenswachters de rangen van de taliban vervoegen.

Pathanistan


De grootste vrees bij de Amerikanen is dat de raids een negatieve impact hebben op het moraal van het Pakistaanse leger. Een in verhouding groot aantal officieren in de regio zijn Pathanen en behoren dus tot dezelfde etnische groep als de taliban. Als de Amerikaanse raids aanhouden, vrezen analisten dat heel wat militairen zullen overlopen naar de andere kant.
Journalist en Pakistanspecialist Selig Harrison waarschuwde vorig jaar al in een artikel in de International Herald Tribune voor “het samensmelten van 41 miljoen Pathanen aan beide kanten van de grens, in Pakistan en Afghanistan, tot een soort ‘Pathanistan’ onder leiding van radicale moslimleiders.”
Het Pakistaanse leger wees vorige week ook zelf op het gevaar van nieuwe aanvallen in de grensprovincies. “Zulke acties zijn volstrekt contraproductief en kunnen tot grote verliezen leiden. Ze geven de burgers een aanleiding om in opstand te komen tegen het Pakistaanse leger”, zei de militaire woordvoerder, generaal Athar Abbas aan de New York Times. Abbas sloot niet uit dat heel wat clanleiders zich uit rancune opnieuw aan de kant van de taliban zouden scharen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.