VS reageren voorzichtig op geweld in Jemen

De Verenigde Staten bevestigden nog eens officieel hun steun voor een vreedzame transitie van de macht in Jemen. Maar terwijl de protesten steeds gewelddadiger worden, roepen ze president Ali Abdullah Saleh niet openlijk op om af te treden.

  • Reuters Anti-regeringsprotestanten dragen een gedode medeprotestant in de Jemenitische hoofdstad Sanaa Reuters

“De Verenigde Staten steunen het Jemenitische volk in hun eis om meer politieke en economische hervormingen”, zei de woordvoerder van het Witte Huis. “President Saleh moet de politieke impasse oplossen en betekenisvolle politieke veranderingen mogelijk maken op korte termijn, op een ordelijke en vreedzame manier”.

De New York Times schreef dat president Barack Obama zijn beleid ten opzichte van Jemen veranderd heeft en nu kiest voor het aftreden van president Saleh, maar het Witte Huis benadrukt dat de Amerikaanse positie consistent blijft. “We roepen al een tijdje op tot een einde aan het geweld en vragen de Jemenitische regering om snel in te gaan op de vragen van het volk.”

De Europese Unie kiest voor een heel andere toon. Na het nieuws dat minstens vijftien demonstranten gedood werden maandag in de steden Ta’izz en al- Hudaydah, riep Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid, op tot een onmiddellijke verandering.

Al Qaeda

Na de crisis in Jemen, of Saleh nu vertrekt of verzwakt aan de macht blijft, zal het Amerikaanse beleid ten opzichte van het land onveranderd blijven focussen op de Amerikaanse nationale veiligheid en de strijd tegen Al Qaeda, denken analisten.

Maar Jemen zelf heeft andere kopzorgen. Het is het armste Arabische land en lijdt onder een groot tekort aan buitenlandse valuta, groeiende werkloosheid, gebrek aan water en een dalende olieproductie, goed voor 70 procent van de inkomsten van de staat.

“Voor Jemenieten is Al Qaeda geen probleem. Ze denken dat het een uitvinding is van het regime om steun te krijgen van de VS”, zegt hoogleraar Charles Schmitz, expert aan de Towson University. “Als de VS erin slagen een positieve rol te spleen in het oplossen van de economische en politieke problemen, dan zal de bevolking misschien meer bereid zijn om militaire initiatieven tegen Al Qaeda te steunen. Hoe dan ook, na de overgang naar een meer democratische regering zal de campagne tegen Al Qaeda hervat worden, omdat het een bron van instabiliteit blijft.”

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift