VS regelen schuldvermindering Afghanistan

De Verenigde Staten, Duitsland en Rusland schelden Afghanistan een miljard dollar (724 miljoen euro) van zijn buitenlandse schulden kwijt. De VS zeggen dat ze hebben aangedrongen op de tegemoetkoming.
Het bedrag waardoor de VS, Duitsland en Rusland een streep willen halen, komt neer op 92 procent van de schuld van Afghanistan aan de drie landen. Washington heeft de andere rijke landen opgeroepen het voorbeeld te volgen. Als die dat doen, kan Afghanistan verlost raken van meer dan 11 miljard dollar (8 miljard euro) schulden, meer dan 99 procent van zijn totale schuldenlast.
Afghanistan, een land met 26 miljoen inwoners, heeft meer dan twee decennia van oorlogen en politieke instabiliteit achter de rug. Daardoor werd het een van de armste landen ter wereld. Het Afghaanse bruto binnenlands product bedroeg in 2005 maar zeven miljard dollar (vijf miljard euro), ongeveer het bedrag dat de VS uitgeven aan twee weken oorlog voeren in Afghanistan en Irak.
De kwijtschelding past in het kader van het HIPC-initiatief van de Wereldbank en het Internatonaal Monetair Fonds (IMF), een programma om arme landen met een zware schuldenlast te helpen. Vorige week maakten de twee instellingen bekend dat de Afghaanse regering zich de voorbije jaren aan hun economische adviezen heeft gehouden en dus in aanmerking kwam voor schuldvermindering. Ook in die beslissing zouden de VS, de belangrijkste aandeelhouder van beide instellingen, een belangrijke rol hebben gespeeld.
De VS beschouwen Afghanistan als een belangrijk front in hun “oorlog tegen de terreur”. Hulp aan gedestabiliseerde landen maakt deel uit van de Amerikaanse strategie. In 2005 regelde de Amerikaanse regering een soortgelijke schuldvermindering voor Irak.
Volgens de Wereldbank zal Afghanistan het geld dat vrijkomt door de schuldvermindering gebruiken voor investeringen in basisgezondheidszorg, onderwijs en andere essentiële voorzieningen. Voorheen hadden de Verenigde Staten erop aangedrongen dat het geld ook zou gebruikt worden om de drugshandel te bestrijden en de openbare veiligheid te verbeteren. Volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank pompte de drugshandel in 2004 2,8 miljard dollar (2 miljard euro) in de zakken van krijgsheren en smokkelaars.
Ondanks de schuldvermindering zal de Afghaanse regering nog veel buitenlandse hulp nodig hebben en een nog strenger economisch beleid moeten voeren om de financiële situatie van het land in evenwicht te brengen, verklaarde Murilo Portugal, adjunct-directeur van het IMF.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.