VS roepen hulp in van bevriende Arabieren

De Amerikaanse regering heeft Egypte op officieuze wijze gevraagd troepen te leveren voor Irak, zo bevestigt een bron in het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken aan IPS. Egypte is het eerste Arabische land dat de VS willen inschakelen in de vredesmacht voor Irak.


Het verzoek werd overgemaakt door een parlementaire commissie die Cairo als tussenstop koos op de terugweg van Bagdad. De Amerikanen hebben het thema van een Egyptische vredesmacht aangesneden. Ze wilden ons aan de tand voelen, zegt een getuige van de gesprekken met de Amerikaanse delegatie, die onder leiding stond van het Republikeinse parlementslid Porter Goss. De escalatie van de aanvallen tegen de Amerikaanse troepen in Irak, ligt aan de basis van de gesprekken, aldus de ambtenaar.

Het is duidelijk geworden dat de Amerikaanse bezettingsmacht in Irak te klein is om de vrede af te dwingen. Nadat Defensieminister Donald Rumsfeld toegaf dat er versterkingen nodig zijn, riep de Amerikaanse Senaat vrijdag in een niet-bindende resolutie de NAVO en de Verenigde Naties op om troepen te sturen naar Irak. Nederland, Spanje, Polen, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne, Slovakije, Hongarije, de Baltische landen en mogelijk de Filipijnen, Thailand en Mongolië sturen eenheden naar Irak om de VS te helpen. De Indiase regering heeft een verzoek van de VS afgewezen om een troepenmacht naar Irak te sturen. Ook Duitsland en Frankrijk hebben gezegd geen troepen te willen sturen.

De Libanese krant al-Kifah al-Arabi meldde zaterdag al dat de VS de vraag om deelname stelden aan Saudi-Arabië en de Raad voor Samenwerking van de Golf (GCC), een groep die Qatar, Koeweit, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman bevat. De Londense krant Al-Hayat berichtte eerder deze week dat de VS via Egypte ook de steun van andere Arabische landen zoekt. Washington wil hen overtuigen ambassadeurs in Irak aan te stellen, wat zou neerkomen op een de facto erkenning van de 25-koppige interim-regering die zaterdag werd aangesteld.

Het probleem met de recent aangestelde Raad is dat ze niet verkozen is, zegt Hafiz Hussein, de voormalige directeur van de Nasser Academie voor Strategische Studies in Cairo. Ze vertegenwoordigt evenmin de Irakese samenleving. En het is de eerste executieve die de datum van een bezetting tot feestdag uitroept. Dat is geen goede start.

Een Arabisch gezicht voor Veiligheid en vredeshandhaving zou de veer van het Irakese verzet breken, denkt Saeed Ahmedi, een commentator op al-Jazeera.net. Egypte heeft een sterke invloed in het Midden-Oosten: het overtuigde de Palestijnse groepen om een wapenstilstand in acht te nemen tegen Israël. Maar allicht ziet de publieke opinie het niet als een vredesinspanning als Arabische landen troepen sturen om de Amerikanen te beschermen.

Gisteren (dinsdag) waarschuwde een onbekende Irakese verzetsgroep op de in Dubai gevestigde zender al-Arabiya om niet toe te geven aan de Amerikaanse druk. Wij zullen gewapenderhand weerstand bieden aan elke militaire interventie onder de vlag van de VN, de Veiligheidsraad, de NAVO of islamitische of Arabische landen, zei de groep, die zich het Irakees Bevrijdingsleger noemde.


Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift