VS ronselen internationale troepen met wapenleveringen

Nu stervende GI’s in Irak een bedreiging vormen voor de herverkiezingscampagne van de Amerikaanse president George W. Bush, probeert Washington met beloftes van militaire steun troepen te ronselen in het buitenland. Binnen de VN gebruikten ze chantage om steun te vinden voor een oorlog in Irak, verklaarde een Aziatische diplomaat, Nu proberen ze soldaten te kopen met wapens.


India, Pakistan en Turkije kregen onlangs wapens en militaire hulp aangeboden in ruil voor hun engagement in wat een 30.000 man sterke troepenmacht in Irak moet worden. De Indiase regering heeft een aanbod van 17.000 soldaten onder druk van de publieke opinie weer ingetrokken. VS-generaal Richard Myers is momenteel in Delhi om eerste minister Atal Behari Vajpayee weer van gedacht te doen veranderen. In ruil zouden de VS groen licht geven voor de levering van Arrow-2 verdedigingsraketten door Israël. Het systeem kost 100 miljoen dollar en omdat er ook Amerikaanse componenten in verwerkt zitten, heeft India de toestemming van Washington nodig.

De Indiase bevolking wil niets weten van een militair avontuur in Irak. Met 17.000 soldaten zou India de grootste leverancier van buitenlandse troepen worden, nog voor de 12.000 manschappen uit Groot-Brittannië. De 150.000 VS-soldaten krijgen verder steun van enkele Latijns-Amerikaanse landen en voormalige Sovjet-republieken. Spanje, Polen, Japan en Oekraïne hebben eveneens troepen ter plaatste of beloofd; Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal en Zuid-Korea leveren logistieke steun. Sinds het begin van de oorlog op 19 maart kwamen in Irak 244 VS-soldaten om, 161 door vijandelijk vuur en 81 in ongevallen.

India’s buur en aartsrivaal Pakistan kreeg een aanbod van drie miljard dollar Amerikaanse steun, waarvan de helft voor het leger. Volgens de Turkse krant Hurriyet proberen de Verenigde Staten verder in Ankara 10.000 soldaten los te weken. De Washington Post meldde dinsdag dat de eenheden uit sommige landen betaald worden met het geld van de Amerikaanse belastingsbetaler. Polen krijgt 240 miljoen dollar voor het transport, het eten en de medicijnen van een contingent van 9.000 soldaten.

De Verenigde Staten zouden beter help zoeken binnen de Verenigde Naties, zegt Natalie J. Goldring van de universiteit van Maryland. Vorige pogingen van India of Pakistan om de militaire bovenhand te halen, hebben alleen maar geleid tot een gevaarlijke wapenwedloop. VN-secretaris-generaal Kofi Annan wees woensdag op het belang van de internationalisering van de operatie in Irak, onder auspiciën van de Verenigde Naties. Dat is niet alleen belangrijk voor Europa of India, maar ook voor de VS zelf en de regio. De Arabische staten zullen zich geruster voelen. De VS verzetten zich tegen een VN-vredesmacht omdat ze geen militair gezag willen afstaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift