VS schrikken van slechtnieuwsshow uit Irak

Irak staat weer centraal op de radarschermen van het Amerikaanse ministerie van Defensie, en alle waarschuwingslampjes branden. De voorbije dagen kregen de Amerikanen alleen maar slecht nieuws uit het Tweestromenland. Al dat deprimerende nieuws mist zijn uitwerking niet: peilingen geven aan dat de Amerikaanse publieke opinie steeds pessimistischer wordt over Irak.

Amerikaanse regeringsmedewerkers blijven op de hoogte van de belangrijkste defensiethema’s door de ‘Early Bird’, een dagelijkse knipselkrant die het Pentagon verspreidt. De eerste pagina’s van de bundel handelen al dagen bijna uitsluitend over Irak, en het is allemaal kommer en kwel.

De eerste bijdrage in de editie van maandag was een artikel uit USA Today met als kop ‘Opiniepeiling: VS verliezen geduld met Irak’. Een recente peiling van Gallup bracht aan het licht dat bijna 60 procent van de Amerikanen wil dat hun troepen geheel of gedeeltelijk worden teruggetrokken uit Irak. Volgens de krant is dat de meest pessimistische kijk op de oorlog sinds het begin in 2003.

Het tweede knipsel klinkt nog zwartgalliger. Een toenemend aantal officieren in Irak is tot de conclusie gekomen dat er geen duurzame militaire oplossing bestaat voor een opstand die de voorbije twee jaar al duizenden Irakese burgers en meer dan 1.300 Amerikaanse soldaten de dood heeft ingejaagd, schrijven journalisten van de Philadelphia Inquirer. In het artikel klaagt een Amerikaanse officier die verantwoordelijk is voor de opleiding van Irakese soldaten hoe makkelijk het is voor het Irakese verzet om nieuwe strijders te rekruteren. We kunnen ze niet doden, zegt hij. Als ik er één dood, komen er drie nieuwe in de plaats.

Die inschatting gaat lijnrecht in tegen de uitspraken van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney twee weken geleden. Die verzekerde dat de Iraakse opstand op zijn laatste benen loopt. Ook de New York Times hecht daar weinig geloof aan. De krant haalde de Early Bird van maandag met een artikel over topgeneraals die vier maanden geleden nog stelden dat het Pentagon eind dit jaar een begin zou kunnen maken met de terugtrekking van zijn 140.000 soldaten in Irak, maar die nu zeggen dat het nog twee jaar of meer kan duren.

Eind vorige week klonk de Amerikaanse pers nog somberder over Irak. ‘De opbouw van een Iraaks leger: mission improbable’, kopte de Washington Post. Het artikel gaat in op de diepe politieke en culturele kloof tussen de Amerikaanse eenheden en de Iraakse troepen waarmee ze samen optrekken en die straks de opstand alleen zullen moeten bestrijden. Ik kan met zekerheid zeggen dat ze niet klaar zullen zijn als ik hier vertrek”, zegt luitenant Kenrick Cato in een interview met een reporter van de Post. Ik weet dat ik hier binnen drie of vier jaar weer sta, en ik denk niet dat ze dan klaar zullen zijn.

Andere invloedrijke Amerikaanse kranten rekenden voor dat het Iraakse verzet ondanks de eliminatie of arrestatie van enkele duizenden strijders dagelijks nog een 70-tal aanvallen uitvoert. Ze brachten ook de resultaten van een Iraakse opiniepeiling waaruit blijkt dat bijna 45 procent van de Irakezen de acties van de opstandelingen steunt, terwijl de Amerikanen en hun bondgenoten maar 15 procent van de bevolking zeker achter zich hebben. Er was ook nieuws over een nieuwe terreurcampagne van sjiitische militanten tegen de soennitische minderheid in het land.

De Amerikaanse publieke opinie wordt zienderogen pessimistischer. De Iraakse verkiezingen van januari waren het laatste lichtpunt voor de Amerikaanse publieke opinie; sindsdien worden de meningen over de Amerikaanse interventie in Irak steeds negatiever. Voor het eerst sinds 2003 meent meer dan de helft van de Amerikanen dat de invasie in Irak de VS niet veiliger heeft gemaakt, zo bleek vorige week uit een opiniepeiling van de Washington Post en ABC-News. Voor bijna 40 procent van de bevraagden vertoont de situatie in Irak gelijkenissen met de oorlog in Vietnam. (PD/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.