VS sluiten wapendeal met Midden-Oosten

De Verenigde Staten sluiten volgende week naar verwacht een grote wapendeal van meer dan 7,5 miljard euro af met Israël, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De grootmacht wil de drie landen naar eigen zeggen helpen om zich te verdedigen tegen “mogelijke toekomstige aanvallen van Iran”.

  • Secretary of Defense Amerikaans minister van Defensie Chuck Hagel vertrekt volgende week naar het Midden-Oosten om de wapendeal van 7,5 miljard euro af te ronden. Secretary of Defense

De VS verwachten binnenkort raketten, gevechtsvliegtuigen en transportvoertuigen voor militaire troepen te mogen leveren aan de drie landen in het Midden-Oosten. Minister van Defensie Chuck Hagel reist volgende week naar het gebied om de deal definitief af te sluiten. Volgens de New York Times ging er een jaar van geheime onderhandelingen aan de deal vooraf.

Veel tegenstand van het Congres wordt er niet verwacht. Een groot aantal van de leden vertegenwoordigt districten waar heel wat defensie-onderaannemers gevestigd zijn, zoals  het 8ste district van Virginia of het 53ste district van Californië. Na de berichten over de geplande besparingen op het wapenbudget van het Pentagon is de nieuwe deal met het buitenland voor hen welkom nieuws.

Iraanse dreiging

Volgens de Amerikaanse overheid heeft de wapenlevering vooral tot doel ervoor te zorgen dat Israël de grootste militaire macht in de regio blijft, om Iran te ontmoedigen en eventuele toekomstige aanvallen te kunnen pareren. Ook de militaire partners in de Perzische Golf, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, zouden versterkt moeten worden om zich te verweren tegen de Iraanse dreiging. In 2011 bezorgden wapendeals met dezelfde partners de VS al een eerste plaats op de globale wapenmarkt. Meer dan driekwart van de omzet van de globale wapenindustrie ging dat jaar naar Amerika.

Syrische dreiging

De kans bestaat dat de wapens die Amerika wil leveren niet enkel zullen dienen om Iran af te schrikken. Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers vertrouwden de New York Times op donderdag toe dat er ook rekening gehouden wordt met andere veiligheidsrisico’s. Hiermee wordt onder andere gedoeld op de Syrische burgeroorlog. Tijdens het bezoek van Amerikaans president Barack Obama aan Israël in maart zeiden beide bondgenoten zich ernstig zorgen te maken over de aanwezigheid van chemische wapens in Syrië.

In een interview met BBC op donderdag zei Israëlisch premier Benjamin Netanyahu dat zijn land ‘het recht heeft om actie te ondernemen’ om te voorkomen dat wapens in Syrië in de verkeerde handen vallen. Daarbovenop heersen er vermoedens dat  Israëlische oorlogsvliegtuigen in januari al een wapentransport van het Syrisch regime op weg naar Hezbollah-vechters bombardeerden, maar die geruchten weigert Netanyahu te bevestigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.