VS stapje dichter bij goedkeuring Keystone XL

Het finale effectenrapport acht de milieu-impact van Keystone XL, de pijpleiding die teerzandolie moet transporteren van Canada naar olieraffinaderijen in het zuiden van de Verenigde Staten, verwaarloosbaar. Brengt dat de VS een stapje dichter naar de goedkeuring van dit omstreden project?

  • Kanya D'Almeida/IPS Burgerprotest tegen de pijpleiding Keystone XL leidde in 2011 tot honderden arrestaties. Kanya D'Almeida/IPS

In het milieueffectenrapport (http://keystonepipeline-xl.state.gov/finalseis/index.htm) dat het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse zaken afgelopen vrijdag presenteerde, staat te lezen dat de impact van Keystone XL op de klimaatverandering verwaarloosbaar is.

De belangrijkste redenering is dat de Canadese overheid verder zal gaan met dit project – het winnen van olie uit teerzand – of de pijpleiding er nu komt, of niet. In Canada wordt namelijk ook gesproken over de mogelijkheid om teerzandolie te vervoeren via het spoor.

Obama

Het Keystone XL-project is zeer omstreden omdat het winnen van olie uit teerzand veel water en energie opslorpt en ook meer broeikasgassen uitstoot dan gewone oliewinning.

Afgelopen zomer zei president Obama in een speech dat hij de pijpleiding zou goedkeuren als blijkt dat er geen significante toename van de uitstoot van CO2 mee zou gepaard gaan.

Het Ministerie benadrukt dat het rapport geen definitief beslissingsdocument is.

Er volgt nu een periode van 90 dagen waar zowel het publiek als milieuagentschappen kunnen reageren. Dan komt het dossier op het bureau van president Obama te liggen die de ultieme beslissing over Keystone XL zal nemen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.