VS-steun voor Wolfowitz brengt Wereldbank verder in diskrediet

Kan de Amerikaanse Wereldbankbaas Paul Wolfowitz nog aanblijven na het vernietigende rapport dat maandag over hem werd vrijgegeven? De Amerikaanse regering hield de voorbije dagen een snel ontslag tegen. Dat is koren op de molen van critici die vinden dat de instelling democratischer moet worden en dat de Amerikanen hun greep op de instelling moeten lossen.
De raad van bestuur van de Wereldbank schoof de beraadslaging over het Wolfowitzschandaal gisteren (16 mei) door naar vandaag. De bestuurders zullen moeten stemmen over het ontslag van Wolfowitz als ze hem kwijt willen, verklaarde zijn advocaat Robert Bennet woensdag aan het nieuwsagentschap Reuters. Wolfowitz raakte in opspraak door zijn aandeel in de promotie van en forse salarisverhogingen voor zijn vriendin en voormalige Wereldbankmedewerkster Shaha Riza.
Europese bestuurders vinden dat Wolfowitz meteen moet opstappen. De Duitse ontwikkelingsminister Heidemarie Wieczorek-Zeul, momenteel voorzitter van de Europese Ontwikkelingsraad, verklaarde dat Wolfowitz “de Bank en zichzelf een grote dienst zou bewijzen door ontslag te nemen.” Ook veel medewerkers van de Wereldbank zouden hun baas graag zien vertrekken.

Onze man


Maar de VS namen de voorbije dagen de verdediging op zich van Wolfowitz, die tot mei 2005 vice-minister van Defensie in de Amerikaanse regering was. Tony Snow, de woordvoerder van het Witte Huis, herbevestigde dinsdag de Amerikaanse steun voor Wolfowitz. De Amerikaanse buitenlandminister Condoleezza Rice verklaarde tijdens haar bezoek aan Moskou dat het resultaat van het interne onderzoek tegen Wolfowitz “niet dat is waarvoor je een Wereldbankvoorzitter ontslagen zou willen zien.” Eerder had de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney Wolfowitz al aangeraden aan te blijven. “Ik denk dat hij een goede voorzitter van de Wereldbank is en ik hoop dat hij verder kan doen.”
Gisteren leek het Amerikaanse standpunt dan toch te versoepelen. Snow, de woordvoerder van het Witte Huis, herhaale dat Amerika “vertrouwen heeft in Wolfowitz”, maar zei ook dat de raad van bestuur een uitweg moet vinden “om de integriteit van de instelling te bewaren”.
Een onderzoekspanel dat zich had gebogen over het schandaal, concludeerde in een maandag gepubliceerd rapport dat Wolfowitz de regels van de Bank en de ethische verplichtingen die aan zijn positie zijn verbonden, had overtreden. Wolfowitz doet de resultaten van het onderzoek af als “onevenwichtig en foutief”.

Klokkenluider


Het personeel van de Wereldbank is ontstemd over de Amerikaanse steun voor Wolfowitz. Dat schrijft de anonieme klokkenluider die het schandaal aan het licht hielp brengen in een dinsdag op het internet gepubliceerde brief. “We zijn het punt voorbij dat de voorzitter nog enigszins eervol ontslag kon nemen”, staat er in de brief op de site van het Government Accountability Project (GAP), een instelling in Washington die klokkenluiders bescherming biedt.
“Als medewerkers van de Bank kijken we samen met de rest van de wereld met ongeloof toe hoe deze man duidelijk maakt dat hij alleen verantwoording af te leggen heeft tegenover de leider van één enkel land”, gaat de auteur verder. “Dat land heeft maar 16 procent van de aandelen van de Bank en stoort zich niet aan de standpunten van andere aandeelhouders.” De briefschrijver oordeelt dat het hoog tijd wordt dat de Wereldbank democratischer wordt bestuurd en vooral dat de keuze van de voorzitter het resultaat wordt van een internationale consensus.
Sinds de stichting van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds in 1944 gaat het voorzitterschap van de eerste instelling steevast naar een Amerikaan, terwijl de Europese landen altijd de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds aanduiden. Niet-westerse landen hebben maar een fractie van de aandelen en van de beslissingsmacht in beide instellingen in handen. Vooral de Wereldbank, die vorig jaar 23 miljard dollar ter beschikking stelde voor ontwikkelingsprojecten in arme landen, heeft nochtans een enorme invloed in veel ontwikkelingslanden.

Hervormingen


Critici zeggen dat de VS en de Europese landen de twee instellingen die de armoede moeten bestrijden en voor stabiliteit op de internationale financiële markt moeten zorgen, inzetten als instrumenten voor hun eigen buitenlandse en commerciële belangen. De benoeming van Wolfowitz, een beginneling in ontwikkelingsvraagstukken en als architect van de invasie van Irak internationaal omstreden, versterkte die indruk nog, schreven Bruce Jenkins en Nancy Alexander, twee ervaren Wereldbankwatchers, onlangs.
“De Wereldbank moet dringend hervormd worden als ze aan legitimiteit wil winnen en een transparante, multilaterale instelling wil worden die zich ten volle kan inzetten voor armoedebestrijding,” vinden Jenkins en Alexander.
Dinsdag ondertekenden tientallen economen, acivisten en academici een oproep van de organisatie New Rules for Global Finance waarin ze ook pleiten voor het terugschroeven van de rol van de VS in de Wereldbank. “De problemen van Paul Wolfowitz bij de Wereldbank hebben voor en deel te maken met de indruk dat hij eerder de belangen van de VS dient dan doelstellingen nastreeft waarvoor een internationale consensus nodig is”, staat er in de tekst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.