VS stoppen militaire steun aan Fiji

De Verenigde Staten zetten alle steun aan Fiji met onmiddellijke ingang stop. Ze leverden in 2005 248.000 dollar rechtstreekse militaire steun aan Fiji, en zo’n 268.000 dollar voor internationale militaire training. Het toeristenparadijs kent zijn vierde staatsgreep in twintig jaar.
Ook de Europese Unie als het 54-koppige Gemenebest hebben de militaire staatsgreep op Fiji veroordeeld. Die laatste organisatie van vooral voormalige Britse kolonies zal het lidmaatschap van de eilandstaat naar alle waarschijnlijkheid bevriezen.

Het was de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Sean McCormack, die dinsdag de stopzetting van de geldstroom naar Fiji bekendmaakte. “Wij veroordelen de daad van generaal Bainimarama. We zien die niet als onomkeerbaar, dus vragen we die krachten die de controle van de regering op Fiji proberen over te nemen een stap opzij te doen en terug te keren naar en grondwettelijke regering”, zei McCormack nog.

Uit documenten van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de VS in 2005 248.000 dollar rechtstreekse militaire steun aan Fiji leverden. De geschatte donatie voor 2006 steeg tot 495.000 dollar maar zou in 2007 dalen tot zo’n 250.000 dollar.

Daarnaast hebben de VS in 2005 zo’n 268.000 dollar bijgedragen voor internationale militaire training. Daar zijn de geschatte bedragen voor 2006 en 2007 respectievelijk 248.000 dollar en 270.000 dollar.

Na de vorige militaire coup in mei 2000 hebben de VS de steun opgeschort. Maar in september 2003 hervatten ze die nadat de regering “de politieke tegenstellingen tussen zijn etnische gemeenschappen oploste op een manier die past binnen de grondwet van de staat”, aldus het jaarrapport 2006 van het Amerikaanse ministerie. “De Amerikaanse belangen op Fiji omvatten de aanmoediging van stabiele en democratische regeringen, de aanmoediging van economische welvaart door het faciliteren van Amerikaanse handel en investeringen, en inspanningen om markten te openen en brede groei te promoten, meldt dat jaarrapport verder.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei dat hij volledig achter de inspanningen staat van het Pacific Islands Forum en andere regionale en internationale actoren om de legitieme autoriteit op Fiji te herstellen, en dat hij met hen in nauw overleg staat om de crisis op te lossen. Na bijna twee maanden politieke spanning nam commandant Voreqe de macht over van de democratisch verkozen regering van premier Laisenia Qarase. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift