VS-troepen verliezen controle over Irak

De Amerikaanse troepen in Irak verliezen hun greep op de woelige provincie al-Anbar. Dat zeggen de Iraakse ordediensten en gewone Irakezen. Eigenlijk hebben de Amerikanen daardoor zowat een derde van Irak niet meer onder controle.
In al-Anbar, de provincie ten westen van Bagdad, liggen Falluja, Ramadi en andere steden die het zwaarst hebben geleden onder de bezetting door de Amerikaanse interventiemacht en waar het verzet tegen de nieuwe orde in Irak het grootst is. Falluja en delen van Haditha en Ramadi werden grotendeels verwoest door offensieven tegen het verzet, en toch lijken de rebellen er nu weer de lakens uit de delen. Dat geldt ook voor de rest van de provincie, zegt Abu Ghalib, een regeringsmedewerker in Ramadi. “Geen enkele ambtenaar kan iets ondernemen zonder eerst het verzet te contacteren.”

“Zelfs de gouverneur vroeg eerst altijd hun toelating. Toen hij daarmee ophield, vaardigden de rebellen de doodstraf tegen hem uit. Nu kan hij zich alleen nog onder Amerikaanse bescherming verplaatsen.”

“Er zal geen einde komen aan de opstand in al-Anbar zolang er Amerikaanse soldaten rondlopen”, voorspelt Ahmed Salman, een historicus uit Falluja. Hij wijst erop dat de brandhaard grenst aan Jordanië, Syrië en Saudi-Arabië, wat de opstandelingen nagenoeg ongrijpbaar maakt.

Volgens Salman schiet het Amerikaanse leger zichzelf in de voet. “Bij hun hevige offensieven komen zoveel burgers om, dat de rust niet kan terugkeren onder de inwoners van al-Anbar.”

De voorbije weken voerden de rebellen talloze aanvallen uit op Amerikaanse soldaten in Haditha, Ramadi en Falluja. Op de snelweg tussen Bagdad en Amman, die door al-Anbar voert, werden verscheidene legervoertuigen opgeblazen. Daarbij vielen langs Amerikaanse kant tientallen doden.

Grote delen van de 550 kilometer lange snelweg tussen Bagdad en Amman zijn nu in handen van het verzet. Langs andere stukken zijn misdadigers actief. “Als we voorraden voor het Amerikaanse leger of de Iraakse regering aanvoeren, leggen de rebellen er beslag op”, klaagt de handelaar Hayder al-Mussawi. Als we goederen voor de lokale bevolking vervoeren, vallen die in handen van de rovers.”

Ooggetuigen uit Ramadi zeggen dat er ook veel overvallen in hun stad plaatsvinden. De Amerikaanse troepen in Ramadi beloofden onlangs zich terug te trekken naar hun kampen in Haditha en Habaniyah, bij Fallujah. Hun werk in Ramadi zou worden overgenomen door Iraakse ordediensten.

“Ik denk niet dat dat mogelijk is”, zegt de voormalige Iraakse politiechef Kahtan al-Dulaimi. “Iraakse eenheden zijn niet opgewassen tegen het verzet in al Anbar. Al-Anbar zal de laatste provincie zijn die wordt overgedragen aan de Iraakse ordediensten.

Volgens Iraq Coalition Casualty Count, een groep die bijhoudt hoeveel buitenlandse soldaten er in Irak sneuvelen, zijn er in al-Anbar al 964 soldaten van de bezettingsmacht gestorven, meer dan in gelijk welke andere provincie. Bagdad komt op de tweede plaats met 665 slachtoffers.

Het Amerikaanse leger lijkt niet bij te leren. Inwoners van Ramadi zeggen dat de Amerikanen over een afstand van 500 meter lage huizen aan het slopen zijn in de buurt van de regeringsgebouwen in de stad - Ramadi is de hoofdstad van al-Anbar. Vanuit verlaten huizen in die wijk werden al geregeld aanvallen uitgevoerd op de zetel van de regering. De mensen in Ramadi zijn boos over dat sloopwerk.

In Falluja zijn er dagelijks confrontaties tussen rebellen en Amerikaanse troepen of de Iraakse politie. “Eerder bleef de politie buiten schot”, zegt Abu Mohammed, een inwoner. “Maar nu hebben honderden agenten hun ontslag ingediend omdat ze als doelwit gelden.”

Ook in Haditha, Hit, al-Qa’im en Abu Ghraib worden er bijna dagelijks aanslagen gepleegd op Amerikaanse soldaten of Iraakse regeringstroepen. Volgens een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie is het aantal Iraakse slachtoffers van dat geweld de laatste maanden met 50 procent gestegen, tot 120 per dag. Tussen mei en augustus vonden er gemiddeld 800 aanslagen per week plaats. Het Pentagon noemt de opstand onder de Iraakse soennieten “machtig en duurzaam”.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift