VS vaardigen meer sancties uit tegen Myanmarese zakenlui

De Amerikaanse regering heeft nieuwe sancties uitgevaardigd tegen bedrijven en personen die banden hebben met de militaire junta in Myanmar (Birma). President Bush riep de internationale gemeenschap tegelijk op om meer druk uit te oefenen op het land.
“De situatie in Myanmar blijft betreurenswaardig”, zei president Bush. “Het leger is er nog steeds verantwoordelijk voor zware inbreuken op de mensenrechten, zoals het platbranden van huizen en het doden van burgers.”
Om het regime in Myanmar verder te isoleren, kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën maandag sancties af tegen verschillende Myanmarese bedrijven die de militaire junta steunen. De maatregelen zijn in de eerste plaats gericht tegen de clan van Steven Law (ook bekend als Tun Myint Naing), zijn vader Lo Hsing Han, zijn vrouw Cecilia Ng (ook bekend als Ng Sor Hong) en de bedrijven die ze controleren.
De geviseerde bedrijven van Law zijn onder meer het Asia World Co. Ltd. Conglomeraat en drie Myanmarese dochterbedrijven: Asia World Port Management Co., Asia World Industries en Asia Light Co. De bedrijven van zijn vrouw Cecilia Ng die onder de sancties vallen zijn in Singapore gevestigd. Het gaat om Golden Aaron Pte. Ltd., G.A. Ardmore, G.A. Capital, G.A. Foodstuffs, G.A. Land, G.A. Resort, G.A. Sentosa, G.A. Treasure, G.A. Whitehouse, and S.H. Ng Trading.
Ook tegen het zakenimperium van de Myanmarese hotelmagnaat en beruchte wapensmokkelaar Tay Za stelde het Office of Foreign Assets Control (OFAC) bijkomende financiële sancties in.
De sancties bevriezen alle eigendommen die onder de Amerikaanse jurisdictie vallen. Amerikaanse bedrijven en personen mogen ook geen zaken meer doen met de geviseerde bedrijven. Wie dat verbod overtreedt, riskeert een boete of zelfs gevangenisstraf.
Volgens de Amerikaanse ministerie van Financiën is “Lo Hsing Han, de ‘Godfather van de Heroïne’, een van de grootste heroïnesmokkelaars ter wereld. Steven Law voegde zich bij zijn vader in de jaren negentig en is sindsdien één van de rijkste mensen in Myanmar.”
“Asia World heeft kritieke steun geleverd aan het Myanmarese regime”, liet het ministerie van Financiën weten. “In ruil heeft het winstgevende contracten in de wacht gesleept, zoals de bouw van havens, vliegvelden en overheidsgebouwen”.

Beperkte impact


De Amerikaanse president is er zich van bewust dat de sancties maar een beperkte impact zullen hebben, omdat Myanmar vooral handel drijft met andere landen dan de VS. China, de Europese Unie en andere landen hebben zich nog niet achter de Amerikaanse sancties geschaard.
“Er is internationaal gecoördineerde druk nodig om een echte overgang naar de democratie te krijgen in Birma”, zei Bush. “We moedigen ook de buren van Myanmar en andere betrokken landen in Azië aan om druk uit te oefenen op het regime om alle politieke gevangenen vrij te laten.”
Het militaire regime in Myanmar is berucht voor het harde bewind dat het al 46 jaar voert. In september 2007 nog werden minstens 31 mensen gedood en duizenden gevangengezet na protesten tegen de hoge brandstofprijzen. In 1990 annuleerde de junta de verkiezingen na een enorme overwinning van de Nationale Liga voor de Democratie. Sindsdien staat oppositieleidster Aung San Suu Kyi bijna permanent onder huisarrest.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift