VS verbieden afsnijden haaienvinnen

Het Amerikaanse congres heeft het afsnijden van haaienvinnen in alle Amerikaanse wateren verboden. Milieuverenigingen hopen dat dit een internationaal signaal is.

De wet bepaalt dat alle haaien die in Amerikaanse wateren gevangen worden aan land gebracht worden met hun vinnen er nog aan. Tot nog toe werden de vinnen vaak op zee afgesneden en werd het verminkte lichaam van de haai teruggeworpen, waarna het dier stierf.

De vraag naar haaienvinnen is in de voorbije decennia sterk gestegen door de opkomst van een rijkere middenklasse in de China. De VS hadden al een verbod op de vangst in de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico, en met deze wetgeving geldt dat verbod nu ook in de Stille Oceaan.

De wet verbiedt de verkoop van haaienvinnen niet, maar kan volgens Matt Rand van de Pew Environment Group toch leiden tot handelsbeperkingen met landen die geen gelijkaardige wetgeving hebben. Milieuverenigingen zijn vooral blij dat de wetgeving er eindelijk gekomen is, ruim twee jaar na het originele voorstel.

Door de nieuwe wet zullen vissersschepen minder haaien kunnen vangen omdat ze ook de karkassen van de dieren moeten meenemen. Daardoor wordt de vangst commercieel minder interessant. Bovendien kan de wet een belangrijk internationaal signaal zijn. “Dit is niet alleen een federaal beleid”, zegt Rand. “Het geeft de VS ook het mandaat om de fakkel over te dragen naar internationale onderhandelingen en andere landen.”

“We beginnen stilaan te beseffen dat haaien levend meer waard zijn dan dood”, zegt Elizabeth Griffin Wilson, wetenschapper bij de milieuorganisatie Oceana. “Haaienvinnen mogen dan al waardevol zijn, de rol van de haai in het ecosysteem is niet uit te drukken in geld.” Uit studies blijkt bovendien dat haaien ook een belangrijke toeristische troef kunnen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.