VS verpachten steenkoolmijnen onder de prijs

De Amerikaanse regering houdt zich niet aan de regels bij het verpachten van land aan kolenbedrijven, blijkt uit een nieuw onderzoek van de officiële toezichthouder.

  • CC Greg Goebel Een open steenkoolmijn in Gillette, Wyoming. CC Greg Goebel

Het federale Bureau voor Landmanagement (BLM) behoort gebieden met steenkool te veilen aan de hoogste bieder, maar dat gebeurt niet in het Powder River Basin in de westelijke staten Wyoming en Montana. Dat bleek gisteren uit onderzoek van het Government Accountability Office (GAO). Het kan de belastingbetaler miljoenen dollars kosten, nog afgezien van de schade die de mijnbouw toebrengt aan het milieu in het gebied en aan de atmosfeer.

Van de 107 stukken verpachte grond die de GAO heeft bekeken, is er op 90 procent geen bieding geweest. “De GAO laat overtuigend zien dat het in dit programma aan integriteit ontbreekt”, zegt Tom Sanzillo, financieel directeur van het Instituut voor Energie-economie en Financiële Analyse, een denktank. “Omdat er dertig jaar lang geen onafhankelijk toezicht is geweest, is geen enkele veiling goed bekeken.”

Geld misgelopen

Het gevolg, zeggen critici, is dat het land ver onder de werkelijke prijs is verkocht. Twee bedrijven hebben daar vooral van geprofiteerd: Arch Coal en Peabody Energy. Een inspecteur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei in juni al dat de regering 60 miljoen dollar (45 miljoen euro) is misgelopen bij het verkopen van steenkoolcontracten. Volgens hem, en volgens het GAO, heeft het BLM geologische gegevens niet goed gecontroleerd, geen schatting gemaakt van exportopbrengsten, en bij de prijsstellingen niet gekeken naar de prijzen van vergelijkbare contracten.

Het GAO heeft in 1983 al een vergelijkbaar onderzoek gedaan, in dezelfde regio. Toen bleek dat de regering 100 miljoen dollar (75 miljoen euro) misliep, door contracten onder de prijs af te sluiten. De aanbevelingen om het proces te verbeteren en transparanter te maken zijn nooit uitgevoerd. Zo vindt de GAO onder andere dat het BLM meer dan één methode moet gebruiken om de waarde van de steenkool te bepalen, en moet het ook de winst door export meewegen.

Milieu

Nog los hiervan leidt de mijnbouw in de streek tot zware vervuiling. Het Powder River Basin draagt volgens Greenpeace voor 13 procent bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Dat wordt nog meer als het BLM meer contracten afsluit. Volgens Greenpeace zit er nog voor vijf miljard ton aan kolenconcessies in de pijpleiding.

De Powder River Basin Resource Council, een milieuorganisatie in Wyoming, vindt dat het BLM de mijnbouw moet bevriezen totdat de financiële en ecologische fouten worden rechtgezet. “De luchtkwaliteit gaat achteruit, er wordt te veel water gebruikt en het grondwaterpeil daalt”, zegt Shannon Anderson, medewerker bij de organisatie. “Bovendien wordt er ontzettend veel land onttrokken aan recreatie en natuur.”

In Wyoming wordt 40 procent van alle Amerikaanse steenkool uit de grond gehaald. De weerstand onder de bevolking tegen alle vormen van mijnbouw is de laatste jaren erg toegenomen. Tegen driekwart van alle contracten die tussen 2007 en 2009 zijn afgesloten in Wyoming, Utah, Colorado en New Mexico is publiek geprotesteerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.