VS verwachten golf van terechtstellingen

Amerikaanse activisten tegen de doodstraf zetten zich schrap voor een golf van executies nu het Hooggerechtshof bepaald heeft dat een veelgebruikte dodelijke injectie niet indruist tegen de grondwet. De staat Georgia voerde alvast een terechtstelling uit.
Op zes mei injecteerde een beul in Georgia de moordenaar William E. Lynd met de dodelijke cocktail die ook in 34 andere Amerikaanse staten gebruikt werd. De executie maakte een einde aan een zeven maanden durend nationaal moratorium in afwachting van de uitspraak van het Hooggerechtshof. Dat moest bepalen of de toediening van de cocktail een “wrede en ongewone straf” was.
“Bij elke methode van executie is er een bepaald risico op pijn – hoe humaan die ook gebeurt”, stond in de beslissing van het Hof te lezen. Maar volgens David Elliot, woordvoerder van de National Coalition to Abolish the Death Penalty, is er met het groene licht voor dodelijke injecties “niets opgelost. De doodstraf was gebrekkig voor de zaak bij het Hooggerechtshof”, zegt hij. “En nu het vonnis uitgesproken is, blijft ze gebrekkig.”
De actiegroepen vrezen dat de executie in Georgia het begin wordt van een golf van executies. Alabama, Arkansas, Illinois, Louisiana, Mississippi, Oklahoma, South Dakota, Texas and Virginia hebben laten uitschijnen dat ze snel de terechtstellingen zullen hervatten.
Mississipi plant op 21 mei de executie van Earl Wesley Berry, Virginia zal Kevin Green terechtstellen op 27 mei en Texas plant vier executies in juni en juli. Texas heeft 360 terdoodveroordeelden. De staat was vorig jaar alleen al goed voor 60 procent van de terechtstellingen in de VS.
“De kans is groot dat we een druk executieschema krijgen in de tweede helft van het jaar”, zegt Steve Hall van de actiegroep Stand Down Texas. Het Death Penalty Information Centre (DPIC), een onderzoeksgroep die actie voert tegen de doodstraf, voorspelt dat het aantal executies tot zestig kan oplopen tegen het einde van het jaar. Dat is meer dan de 42 terechtstellingen in 2007
In verschillende staten in de VS is er echter een debat aan de gang over de doodstraf of wordt er een juridische strijd gevoerd. De kans is volgens Elliot dan ook klein dat er in California, Maryland, Missouri, North Carolina, Ohio, Oklahoma en Tennessee ook executies komen. Hij denkt ook dat de verkiezingen in november een invloed kunnen hebben op het debat. “Het zijn de overheden van de staten die de toekomst van dit thema bepalen, niet het Hooggerechtshof.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.