VS-viceminister die “Bijbel belangrijker vindt dan werk” moet opstappen

Daniel Cooper, vice-minister voor Uitkeringen bij het Amerikaans ministerie voor Oorlogsveteranen, heeft ontslag genomen onder druk van veteranen die vinden dat ze te lang moeten wachten op hun invaliditeitsuitkering. Cooper zei eerder in een fondsenwervingsfilmpje van een organisatie van evangelische christenen dat hij “bijbelstudie belangrijker vond dan zijn werk”.
“Het is geen kwestie van tijd gebruiken voor andere doeleinden”, zei Cooper in de video van de Christian Embassy, die zendingswerk verricht bij de politieke elite in Washington. “Het gaat erom te beslissen wat echt belangrijk is. Bijbelstudie is belangrijker dan het werk – het werk is er altijd, of ik er nu ben of niet.”
Sinds die uitlatingen ligt Cooper onder vuur omdat hij zijn functie zou misbruiken om evangelische zieltjes te winnen. Voor de veteranen van de oorlogen in Afghanistan en Irak was de maat helemaal vol toen onder Coopers beleid het aantal veteranen dat wacht op een invaliditeitsuitkering, steeg tot 400.000. Een oorlogsveteraan moet gemiddeld zes maanden wachten op een antwoord van de overheid.
“Cooper was een christelijke fundamentalist, een door de regering betaald missionaris voor zijn versie van het evangelie van Jezus Christus, “ zegt Mike Weinstein van de Military Religous Freedom Foundation. “Het is een goede zaak dat hij weg is.
De minister van het Veteranenministerie, James Peake, prees Coopers managementkwaliteiten en persoonlijkheid, “die onmisbaar waren om de uitkeringsprogramma’s voor veteranen het internettijdperk binnen te loodsen en het ministerie aan te passen aan de noden van militairen die terugkomen uit Irak en Afghanistan.”

“Er is niets gebeurd”


De directeur van de groep Veterans for Commons Sense, Paul Sullivan, is het daar niet mee eens. “Cooper wist in 2004 al dat Irak en Afghanistan voor extra werk gingen zorgen, maar hij heeft niets ondernomen. In 2005 en 2006 werd hij opnieuw gewaarschuwd, maar er gebeurde niets. Pas toen in 2007 het schandaal uitbrak over de wantoestanden in het militaire hospitaal Walter Reed, kondigde hij marginale veranderingen aan.”
Coopers ontslag “om persoonlijke redenen” komt twee maanden nadat president Bush een wet ondertekende om de administratieve rompslomp voor terugkerende veteranen te verminderen. Meer dan 263.000 soldaten kregen een behandeling na hun terugkeer uit Irak of Afghanistan, 250.000 anderen hebben een aanvraag ingediend. Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz voorspelde in een boek dat vorige week verscheen dat uiteindelijk 700.000 veteranen een invaliditeitsuitkering zullen aanvragen.
Uit studies van het ministerie van Defensie blijkt dat 20 procent van de soldaten (320.000 personen) terugkeren met een fysiek hersenletsel. De helft van de oudgedienden van de oorlogen tegen het terrorisme (800.000 personen) lijden aan posttraumatisch stresssyndroom.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift