VS werken aan hulpplan voor Egyptisch bedrijfsleven

Om de stabiliteit in Egypte te bevorderen willen de Verenigde Staten er de privésector stimuleren. Congresleden werken aan een wet die moet zorgen voor meer buitenlandse directe investeringen en meer kapitaal voor het midden- en kleinbedrijf in Egypte. Critici vrezen dat het de ongelijkheid in het land zal doen toenemen.

Terwijl Egyptenaren zich morgen in een referendum mogen  uitspreken over de grondwetswijzigingen, zijn Amerikaanse Congresleden bezig met een nieuwe stimuleringspakket dat ze binnen een maand gaan voorstellen. De economische problemen zijn gigantisch, bijna een derde van de jeugd is werkloos.

Miljoenen banen

“Ondanks de overvloed aan olie en gas in de regio, is de rijkdom naar te weinig mensen doorgesijpeld”, zei senator John Kerry woensdag op een persconferentie. Hij is voorzitter van de buitenlandcommissie in de senaat. “Er zijn jaarlijks miljoenen banen nodig, alleen al om gelijke tred te houden met de toestroom van nieuwe arbeiders.”

Woensdag presenteerde minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton al een economisch hulpplan van 90 miljoen dollar (64 miljoen euro) en een plan van het bedrijfsleven dat twee miljard dollar aan investeringen in de private sector moet opleveren. Volgens de Amerikanen zijn private kapitaalinvesteringen in het midden- en kleinbedrijf essentieel voor stabiliteit, groei en werkgelegenheid.

Critici wijzen erop dat de geplande programma’s vooral moeten oppassen dat ze de inkomensongelijkheid niet doen toenemen, zoals in het verleden vaak is gebeurd na economische hervormingen die westerse landen in ontwikkelingslanden hebben geïnitieerd.

“Het probleem is dat de VS hervorming ziet als liberalisering — minder staatsbedrijven, meer privatisering, enzovoorts”, zegt Marina Ottoway, programmadirecteur bij het Carnegie Endowment for International Peace. “Die hervormingen hebben tot meer ongelijkheid geleid.”

Selecte groep

Begin jaren negentig voerde president Hosni Moebarak dit soort hervormingen al door, in lijn met de vrijemarktprincipes van het Internationaal Monetair Fonds. Volgens deskundigen zoals Ottoway heeft een selecte groep Egyptenaren daar van geprofiteerd, wat juist de oorzaak was voor veel van de onvrede die tot de volksopstand leidde.

“Over het ondernemingsfonds [van de senatoren] ben ik enigszins sceptisch. Er is geen magisch recept. Dit is niet Oost-Europa waar je in feite helemaal geen private sector had. Egypte heeft een enorme private sector. Ga naar Cairo en je ziet de bedrijfjes overal.”

“Ik kwam vooral om te luisteren, niet om te praten”, zei Clinton dinsdag, voor haar gesprek met haar Egyptische collega. “Ik wilde uit de eerste hand horen welke noden Egypte heeft, vooral in economisch opzicht, want we weten dat politieke hervormingen moeten worden gecombineerd met economische hervormingen — dat er banen moeten zijn en hogere inkomens en mogelijkheden voor iedereen.”

Wat de VS daaraan gaan bijdragen, moet nog worden bezien. Congresleden zijn verdeeld over de vraag of hervormingen in Egypte in het belang zijn van Washington of niet. Senator Kerry vindt van wel: “We kunnen nu betalen om dappere mensen te helpen met een betere toekomst, wat we jaren hebben beloofd, of anders zullen we later betalen in de vorm van meer bedreigingen voor onze nationale veiligheid.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.