VS willen alleen vrijblijvend uitstoot verminderen

Ondanks hun bereidheid om mee te werken aan een regime voor reductie van broeikassengassen van de Verenigde Naties, blijven de Verenigde Staten tegen wettelijk bindende limieten. De VS werken aan een “nationaal reductieprogramma”, zegt Harlan Watson, klimaatonderhandelaar namens de Amerikaanse regering.
De VS is wereldwijd de grootste producent van broeikasgassen. Zowel de VS als Australië weigerden het Protocol van Kyoto te ratificeren, een verdrag dat industrielanden verplicht om voor 2012 te voldoen aan bepaalde uitstootnormen.
Industrielanden moeten onder het Protocol van Kyoto hun uitstoot met 5 procent terugbrengen ten opzichte van het niveau in 1990. Het verdrag laat ontwikkelingslanden buiten schot. Landen met een sterk groeiende economie als India en China stoten echter wel veel broeikasgassen uit.
Watson was recent in Wenen, als hoofd van de Amerikaanse delegatie voor de klimaatgesprekken van de VN. Dat bezoek was een voorbereiding op de top die voor december staat gepland op Bali in Indonesië. Tijdens die conferentie wordt gediscussieerd over nieuwe internationale afspraken over reductie van de uitstoot voor de periode na 2012.
Met een gemiddelde uitstoot van 19,7 ton kooldioxide per persoon in 2004, en meer dan zeven miljard ton in totaal, dragen de Verenigde Staten voor 25 procent bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. China, de op één na grootste vervuiler, produceert slechts 3,7 ton per hoofd.
Volgens Watson is de Amerikaanse overheid “goed op weg om de reductiedoelen te halen die in 2002 zijn opgesteld om de emissie-intensiteit met 18 procent te verminderen voor 2012.” Alleen al in 2005 verminderde die intensiteit volgens hem met 2,5 procent. Dat is veel meer dan de 1,9 procent die gemiddeld werd gehaald in de periode van 1990 tot 2005.
Dat Watson erkent dat de Amerikaanse regering zich niet wil onderwerpen aan een internationaal regime om de uitstoot verplicht te beperken, bevestigt volgens milieuorganisaties dat de Amerikaanse uitnodiging aan de belangrijkste industrielanden om volgende maand voor een rondetafelconferentie naar Washington de komen, een schijnvertoning is.
Op 31 mei nodigde de Amerikaanse president George W. Bush, onder zware internationale druk, de regeringsleiders van vijftien landen uit voor een klimaattop Washington. Tot de landen behoren de industrielanden Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Japan en Australië en de belangrijkste opkomende economieën: China, Brazilië, India, Mexico, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Indonesië. Bush nodigde ook Rusland uit en afgevaardigden van de Verenigde Naties en de Europese Unie.
Hans Verolme, klimaatdeskundige van het Wereldnatuurfonds (WNF), ziet vooralsnog alleen een verandering in retoriek, als het gaat om de houding van de Verenigde Staten. “Watson klonk erg verzoenend”, zegt hij. “Maar tegelijkertijd weigeren de VS zich echt te engageren als het gaat om reductie van de uitstoot. Europa heeft hierin wel een duidelijke keuze gemaakt. Ik zou graag zien dat de VS hetzelfde doen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.