Dossier: 

VS willen alternatieven voor zeldzame metalen

Het Amerikaanse ministerie van Energie steunt zestien projecten die op zoek gaan naar alternatieven voor zeldzame metalen. Die zijn hard nodig in onder meer batterijen, magneten en elektrische motoren, maar komen vooral uit concurrent China.

Voor de schone technologie van de 21e eeuw, zoals zonnepanelen, windturbines en elektrische automotoren, wordt volop gebruikgemaakt van zeldzame metalen, een groep van zeventien chemische elementen waaronder Neodymium en Ytrium. De Verenigde Staten zitten daar verveeld mee, want een groot deel van die methalen met ingevoerd worden uit grote concurrent China. De VS proberen daarom een eigen mijnindustrie op te starten, maar zoekt nu ook uitdrukkelijk naar alternatieven.

Het ministerie van Energie heeft aangekondigd dat het 156 miljoen dollar investeert in schone energie, en daarbij specifiek vijftien projecten steunt die op zoek gaan naar alternatieven voor de zeldzame metalen. Het programma, React, staat voor Rare Earth Altneratives in Critical Technologies for Energy.

Er wordt onder meer gezocht naar elektrische motoren zonder de metalen, een vervanging voor de metalen in windturbines op basis van mangaan, en een composietvervanging voor magneten. Vooral de vervanging voor magneten is belangrijk, omdat ze een vitaal element vormen in toepassingen van windmolens tot elektrische auto’s.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift