VS willen nog geen vrijhandel met Egypte

De VS zien vrijhandel met Egypte nog niet meteen zitten. De staatskrant Egyptian Gazette had gemeld dat Robert Zoellick bij zijn bezoek aan Egypte vorige week een voorstel voor een vrijhandelsverdrag bij zich zou hebben, maar de Handelsvertegenwoordiger van de Amerikaanse regering drukte alle hoop de kop in.



Volgens Zoellick moet Egypte nog werk maken van een hele reeks economische hervormingen voor er over vrijhandel kan worden gepraat. De Amerikanen willen onder meer dat Egypte zijn invoertarieven verlaagt, meer overheidsbedrijven privatiseert en witwaspraktijken en intellectuele piraterij beter aan banden legt. Het land zou ook zijn douanesysteem op punt moeten stellen en de problemen met de inwisselbaarheid van deviezen oplossen die ex- en importeurs het leven vergallen.

De Verenigde Staten zijn de grootste handelspartner van Egypte. Maar terwijl de VS jaarlijks voor meer 3,6 miljard dollar naar Egypte uitvoeren, verkoopt Egypte voor amper 1 miljard dollar goederen en diensten over de grote plas. De Egyptische regering dringt al sinds het midden van de jaren 90 aan op een vrijhandelsverdrag om die situatie recht te trekken. Vooral de Egyptische textielindustrie zou van het wegvallen van de huidige handelsbeperkingen tussen de twee landen kunnen profiteren.

Volgens Ahmed Galal, de directeur van het Egyptian Centre for Economic Studies (ECES), zou een vrijhandelsverdrag de Egyptische economie een broodnodige impuls geven en de regering in Caïro ook aanzetten verdere economische hervormingen door te voeren - en dat is precies wat de Amerikanen vragen. Galal benadrukt ook dat vrijhandel de overgang van hulp naar handel kan vergemakkelijken. Egypte ontvangt dit jaar voor 655 miljoen dollar economische hulp van de VS, maar de regering van president George W. Bush wil dat bedrag met vijf procent per jaar verminderen.

Volgens een studie van het Britse Centre for Economic Policy Research uit 1998 zou vrijhandel met de VS Egypte de eerste jaren een bijkomende 1,8 procent economische groei kunnen opleveren. Ook de VS zouden voordeel doen bij de wederzijdse afbouw van tarieven en handelsbeperkingen. In het Midden-Oosten hebben de VS momenteel alleen vrijhandelsverdragen met Israël en Jordanië.

Het onderhandelingsklimaat tussen de VS en Egypte wordt enigszins vertroebeld door de spontane boycot van Amerikaanse producten waarmee Egyptische consumenten hun ongenoegen tonen over de Amerikaanse rol in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De belangrijkste Amerikaanse importproducten als tarwe en landbouwmachines worden door die boycot echter niet getroffen.


REF.: MM IF IP

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.