VS willen reizen voor vrouwenbesnijdenis verbieden

De VS willen buitenlandse reizen met het oog op vrouwenbesnijdenis verbieden. Hoog tijd, zeggen mensenrechtenorganisaties, want veel andere westerse landen hebben dat al gedaan.
De vrouwenbesnijdenis wordt vooral in Afrika, het Midden-Oosten en sommige landen in Azië toegepast. Maar verschillende organisaties voeren aan dat ook allochtone vrouwen in de VS gevaar lopen, omdat ze door familieleden worden meegenomen naar het buitenland om daar de procedure te ondergaan. Vaak gebeurt dat tijdens een “vakantie”.

De Girls Protection Act moet daar iets aan veranderen. De wet zou het illegaal maken om een minderjarige naar het buitenland mee te nemen met het oog op de vrouwenbesnijdenis. De wet is een gemeenschappelijk initiatief van de Democratische en Republikeinse volksvertegenwoordigers Joseph Crowley en Mary Bono Mack.

Achterop


De VS hinken volgens mensenrechtenactivisten achterop. Landen als Canada, Spanje en Groot-Brittannië hebben al dergelijke wetgeving. Die fungeert vooral als afschrikmiddel, omdat het natuurlijk moeilijk is de naleving van de wet in de praktijk te controleren. Maar in Zweden en Frankrijk zijn al ouderparen veroordeeld omdat ze hun kind op vakantie dwongen de vrouwenbesnijdenis te ondergaan.

“Als je iets illegaal maakt, zijn mensen geneigd die wet niet met de voeten te treden”, zegt Crowley  Het Amerikaanse wetsvoorstel voorziet evenwel gevangenisstraffen tot vijf jaar.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.