VS willen robben beschermen tegen klimaatwijziging

De kans is groot dat twee robbensoorten op de Amerikaanse lijst van bedreigde diersoorten komen als van gevolg van de klimaatwijziging. Tot dusver geniet alleen de ijsbeer om die reden bijzondere bescherming in de VS.

Het Amerikaanse Oceaan- en Klimaatagentschap (NOAA) is van plan de ringelrob (Pusa hispida) en de baardrob (Erignathus barbatus) op de lijst van bedreigde diersoorten te zetten. Beide soorten komen onder meer voor rond de noordelijke staat Alaska.

Beide soorten worden bedreigd door het smelten van het zee-ijs. Zowel de ringelrob als de baardrob hebben het ijs nodig om op uit te rusten nadat ze op vis hebben gejaagd. Op het ijs brengen ze ook hun jongen ter wereld. De ringelrob maakt bovendien holtes in het ijs om zich te beschermen tegen aanvallen van de ijsbeer.

Als de bescherming definitief wordt, dan moet het NOAA een plan opmaken om de populaties van beide soorten weer te laten groeien. Overheidsinstellingen, organisaties en bedrijven met plannen die gevolgen kunnen hebben voor de ringelrob en baardrob, zullen eerst bij het agentschap moeten aankloppen.

Het voorstel om beide robbensoorten op de lijst te plaatsen, komt van een Amerikaanse ngo, het Center for Biological Diversity. “Voor het eerst sinds de ijsbeer worden soorten op de lijst geplaatst als gevolg van de klimaatverandering”, zegt Rebecca Noblin, directeur Alaska van de ngo.

Het voorstel is nu gedurende twee maanden het voorwerp van een openbaar onderzoek. Nadien neemt het NOAA de definitieve beslissing.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift