VS willen schoon schip in Centraal-Amerika

Drugssmokkel, migratie, criminaliteit en zelfs een Iraanse aanwezigheid in Centraal-Amerika baren Washington zorgen. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken John Negroponte bezocht El Salvador, Guatemala en Honduras, de “Noordelijke Driehoek”, om over die bezorgdheid te praten.
Op zijn rondreis door de driehoek, de drie landen net ten zuiden van Mexico, had Negroponte ontmoetingen met regeringsleiders en met leidende figuren uit de industrie en het middenveld. De landen vormen een belangrijke drugscorridor tussen Zuid- en Noord-Amerika.
Een rapport van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) concludeerde in 2005 dat Mexico en Centraal-Amerika “de belangrijkste transitzone voor drugs vanuit Latijns-Amerika naar de VS zullen blijven in de nabije toekomst.”
Het voegde daaraan toe dat de landen lijden onder “zwakke economieën” en een slecht getrainde en betaalde politiemacht, met uitzondering van Costa Rica en Panama. Politieambtenaren worden daardoor een makkelijke prooi voor omkoping. Het voorbije jaar waren er aanhoudende geruchten dat drugsbaronnen als Joaquín “El Chapo” Guzmán zich ongestoord konden verplaatsen in de regio.

Banden met het FARC


Maar Negroponte kwam niet enkel over drugs praten. In elk land van de Noordelijke Driehoek maken de VS zich ook nog over andere thema’s zorgen. In El Salvador uitte de Amerikaanse onderminister zijn bezorgdheid over de mogelijke banden tussen de Colombiaanse rebellenbeweging FARC en de Farabundo Martí Nationale Bevrijdingsfront (FMLN), een voormalige Salvadoraanse rebellengroep die nu oppositiepartij is maar een goede kans maakt om de verkiezingen in 2009 te winnen.
Negroponte baseert zijn beschuldiging op informatie die afkomstig is van laptops die in beslag genomen zijn in een FARC-kamp in Ecuador. FMLN-woordvoerder Sigfrido Reyes ontkende de beschuldiging, die volgens hem deel uitmaakt van een “vuile oorlog” van de rechtse regeringspartij ARENA, die bang is de verkiezingen te verliezen.
De FARC-laptops werden ook gebruikt door de Colombiaanse en Amerikaanse regeringen om de Venezolaanse president Hugo Chávez en de Ecuadoraanse president Rafael Correa te beschuldigen van banden met de linkse guerrilla in Colombia.

Iraanse aanwezigheid


Negroponte waarschuwde ook voor de Iraanse aanwezigheid in Centraal-America. Iran opende een diplomatieke missie in Nicaragua in januari 2007, nadat President Daniel Ortega er aan de macht kwam. De VS zullen alle Iraanse activiteiten van dichtbij volgen, zei Negroponte, die nogmaals benadrukte dat Iran één van de grootste sponsors is van extreme islamitische groepen in het Midden-Oosten.
In Guatemala legde Negroponte vooral de nadruk op een grote operatie tegen de drugshandel, waarbij de VS over drie jaar 450 miljoen dollar gaan investeren in Mexico en Latijns-Amerika om de veiligheidsdiensten en het juridisch systeem te versterken. Maar hij had het met president Álvaro Colom ook over de vrijmaking van de handel en over migratie.
In Honduras sprak hij vooral over de georganiseerde misdaad en de infiltratie ervan in de politiek. Hij waarschuwde dat de harde aanpak van de drugskartels in Mexico en Colombia de drugsbaronnen naar Centraal-Amerika gedreven hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.