"VS winnen oorlog tegen terreur niet"

De Verenigde Staten zijn de oorlog tegen het terrorisme niet aan het winnen. Dat vindt driekwart van een grote groep Amerikaanse veiligheids- en buitenlandexperts, blijkt uit een opiniepeiling. Negen van de tien buitenlandexperts geloven dat de oorlog in Irak de veiligheid van de VS ondermijnt.
Twee van de drie respondenten die zich toeleggen op buitenlands beleid, zijn tegen de verhoging van het troepenaantal in Irak. En ruim vier op vijf van alle ondervraagden vinden dat de wereld “gevaarlijker” aan het worden is voor de VS en hun inwoners.
Het onderzoek, dat de naam “Terrorism Index” meekreeg, werd uitgevoerd door het Amerikaanse magazine Foreign Policy en het Centre for American Progress. De resultaten worden gepubliceerd in het volgende nummer van Foreign Policy. Net als een half jaar geleden bevroegen de twee organisaties meer dan honderd gewezen Amerikaanse regeringsmedewerkers, journalisten, onafhankelijke analisten en voormalige medewerkers van het Amerikaanse leger en de veiligheidsdiensten.
Volgens de studie zijn de ondervraagde experts veel pessimistischer dan het Amerikaanse publiek in het algemeen, en hebben ze veel minder vertrouwen in het beleid van de regering van president George W. Bush. Zelfs van de conservatieve experts in de steekproef denkt maar 43 procent dat de VS de oorlog tegen het terrorisme aan het winnen zijn. Van de experts die tot het progressieve kamp of tot het centrum gerekend worden, gelooft maar 5 procent in succes. De meest recente peiling van het Pew Center for the People & the Press bij de Amerikaanse bevolking geeft aan dat een derde van de Amerikanen ervan uit gaat dat de VS het pleit zullen winnen.
Zeven op tien van de ondervraagde experts denkt dat president Bush geen plan heeft om de VS tegen terroristische aanslagen te beschermen, terwijl volgens een opiniepeiling uit november van alle Amerikanen nog altijd de helft gelooft dat er wel zo’n plan bestaat.

Onvoldoende voor Irak


Als het om Irak gaat, zijn de experts nog pessimistischer. Maar liefst 92 procent van de bevraagden geeft de Amerikaanse regering een onvoldoende voor haar beleid in dat land. Het debacle in Irak is volgens hen ook een belangrijke reden waarom de wereld steeds gevaarlijker wordt voor Amerikanen. De VS doen er verkeerd aan om meer troepen naar Irak te sturen, vinden de meeste kenners. Slechts een derde van hen is het met de regering-Bush eens dat Irak een “centraal front in de oorlog tegen het terrorisme” is geworden.
Ook in andere brandhaarden is het terrorisme niet op de terugweg, oordelen de bevraagden. Ruim vier op vijf vinden dat de Taliban in Afghanistan “enigszins sterker” of “veel sterker” zijn geworden in vergelijking met een jaar geleden. Ze zien ook de Hezbollah in Libanon en Hamas in Palestina aan kracht winnen. En meer dan 70 procent gelooft dat het islamitische extremisme ook in West-Europa groeit.

Iran en Noord-Korea


Het antwoord op de vraag waar de gevaarlijkste regering ter wereld zetelt, levert een kleine verrassing op. 40 procent kiest voor Iran en 35 procent voor Noord-Korea - de twee overblijvende landen uit de “As van het Kwaad” die de Amerikaanse regering meent te ontwaren. Maar negen procent antwoordt de VS.
Wat moeten de belangrijkste doelstellingen zijn in het buitenlandse beleid van de VS de komende vijf jaar? Ruim een kwart van de experts vindt dat eerst en vooral werk moet worden gemaakt van een “kernwapenvrij Koreaans schiereiland” - vooral omdat de kans hoog zou zijn dat Noord-Korea nucleaire technologie of splijtbaar materiaal doorsluist naar terroristen.
Ongeveer 12 procent ligt vooral wakker van het Iraanse kernwapenprogramma. Amper een kwart van de bevraagden is tevreden met de manier waarop president Bush Iran aanpakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.